I den spanske region Valencia ulmer vreden og utilfredsheden med den regionale ledelses håndtering af de katastrofale oversvømmelser i sidste uge.
I dag har fagbevægelsen varslet demonstrationer i Valencia by, fordi den mener, at den regionale leder i Valencia, Carlos Mazón, har udvist manglende evner til at håndtere katastrofens omfang.
Omkring 20 organisationer står bag demonstrationen, fortæller Beatriu Cardona, der er medarrangør.
De kræver, at katastrofen får konsekvenser for regionens ledelse - ikke mindst for Carlos Mazón.
- Han er uanstændig. Han er inkompetent, og han skal gå af nu, siger hun til DR Nyheder.
I sidste uge opstod der voldsomme protester i byen Paiporta, da det spanske kongepar kom forbi for at se ødelæggelserne med egne øjne sammen med Carlos Mazón og den spanske premierminister, Pedro Sanchez.
Kræver handling nu
Selvom indbyggerne kan se, at beredskabet arbejder på højtryk på at rydde op, efter vandmasserne smadrede huse, veje, broer og bygninger, så er behovet for hjælp så stort, at der nogle steder endnu ikke er ryddet op.
Myndighederne kan ikke følge med den store efterspørgsel på akut hjælp, siger Carsten Humlebæk, lektor på CBS og ekspert i spanske forhold, til P1 Morgen.
- Utilfredsheden er stor, og der begynder også at være et efterspil omkring erstatninger, og der har det tidligere vist sig, at det tager lang tid. Det kan man ikke rigtig vente på denne gang, så derfor kommer der krav om handling nu, siger Carsten Humlebæk.
Når fagbevægelsen går ud og varsler protester, skyldes det også, at tusindvis af virksomheder i Valecia-regionen blev ødelagt i naturkatastrofen.
- Valencias industri er ret vigtig, så i det område er der omkring 400.000 arbejdspladser og en hel dem af dem er berørte af det her, og derfor er det ret afgørende, hvordan myndighederne strikker hjælpen sammen, og der har arbejdsgiverforeninger og fagbevægelsen en interesse i det spil, der begynder nu, siger Carsten Humlebæk.
Er truet på sigt
Foruden vrede over manglende hjælp går kritikken på, at myndighederne ikke tog uvejret alvorligt og reagerede for sent på den spanske vejrtjenestes advarsler om kraftig regn.
Der faldt omkring et års nedbør på få timer, hvilket fik ubegribelige konsekvenser for Valencia-området og betød, at mindst 219 mistede livet. Mange savnes fortsat.
Men om der i sidste ende skal placeres et ansvar hos regionens ledelse og hvilke konsekvenser, det skal have, kommer først på den anden side af oprydningsarbejdet, vurderer Carsten Humlebæk.
Lige nu lader den spanske regering til at koncentrere sig om oprydningsarbejdet og venter med den politiske situation til efterspillet, siger han.
- Carlos Mazón er truet på sigt, men lige nu er det mest medierne, der har travlt med at optrevle, hvad der skete den dag. Men på sigt er der ingen tvivl om, at nogle kommer til at stå til regnskab for det.
I dag dykker de spanske medier videre ned i undersøgelserne af, hvad den regionale leder foretog sig i timerne forinden, og at han havde travlt med andre ting, inden oversvømmelserne for alvor ramte.
Blandt andet skriver tv-stationen RTVE, at Carlos Mazón spiste middag med en journalist i en anden sammenhæng og derfor kom for sent til krisemøde den aften.
Mazón har selv afvist, at han ikke tog hånd om situationen og fortalt ifølge RTVE, at han løbende blev orienteret om situationen.
Han sagde også tidligt i forløbet, at det ikke var til at forudsige, hvor voldsomt det ville blive, og at beredskabet havde stået klar i rette tid.