Spaniens konge efter mudderkast mod ham og dronningen: 'Vi er nødt til at forstå deres vrede'

Ifølge spanske politikere var nogle af uromagerne fra den ekstreme højrefløj.

Forestil dig kong Frederik og dronning Mary møde op et sted i Danmark for at vise deres solidaritet med en del af befolkningen, hvorefter folk begynder at kaste mudder og andre genstande efter dem, mens de råber 'morder' og 'Tag hjem, dit røvhul'.

Sådan foregik det i går, da Spaniens svar på det danske kongepar besøgte Valencia-forstaden Paiporta, der er en af de hårdest ramte byer efter oversvømmelserne i regionen.

Vi så billeder af et spansk kongepar, der blev forsøgt mandsopdækket af deres livvagter og politifolk, der slog ring om det kongelige følge, mens de gik gennem Paiportas gader.

Mudderet fløj om ørerne på dem og ramte deres hår, tøj og ansigt.

Dronningen kom med pudder i ansigtet, men gik hjem dækket af mudder.

Dronning Letizia var synligt rystet ved mødet med de vrede spaniere. Dronningen både græd og krammede de folk, som hun mødte undervejs. (Foto: © Ana Escobar, Ritzau Scanpix)

Vrede på premierministeren

Den spanske konge insisterede på at fortsætte besøget trods protesterne og forsøgte at mægle ved at gå hen til nogle af de vrede og ulykkelige spaniere, der spurgte kongen, hvorfor han først kom fire dage efter katastrofen.

Han omfavnede nogle af dem, der græd og fortalte ham om katastrofens ubegribelige omfang.

Dronningen havde tårer i øjnene og trøstede også og krammede folk, mens de kongelige gæster fik at vide, at "det ikke var dagen for et besøg".

Kongen kommenterede senere på dagen urolighederne efter et møde med den spanske premierminister.

- Vi er nødt til at forstå og håndtere de mange menneskers vrede og frustration, fordi de har haft det så hårdt.

- Vi er nødt til at give dem håb og tage hånd om nødsituationen og garantere dem, at staten er der for dem, sagde kongen ifølge AP.

  • På billedet kan man tydeligt se genstande flyve gennem luften. Kongen blev også forsøgt beskyttet mod det med en stor paraply. (Foto: © Manaure Quintero, Ritzau Scanpix)
  • Her ses dronningen med mudder i ansigtet nærme sig en af de indbyggere, som gerne ville tale med hende om katastrofen. (Foto: © Manaure Quintero, Ritzau Scanpix)
  • Kong Felipe forsøgte at bede folk om at tage det roligt og gav kram til dem, der havde brug for det. (Foto: © Manaure Quintero, Ritzau Scanpix)
  • Der blev råbt skældsord af både kongelige og de politiske ledere i Pairporta. (Foto: © Manaure Quintero, Ritzau Scanpix)
  • Politi til hest forsøgte at holde folkemassen på afstand. (Foto: © Manaure Quintero, Ritzau Scanpix)
  • Dronningen forsøgte at trøste nogle af de ulykkelige spaniere i Paiporta. (Foto: © Carlos Luján, Associated Press)
1 / 6

Han påpegede også, at myndighederne gør, hvad de kan for at hjælpe folk.

- Det er ikke spekulativt. Jeg tror, at midlerne vokser, og effektiviteten vokser også, forsikrede han.

Vreden var tilsyneladende primært rettet mod den politiske del af følget, herunder premierminister Pedro Sánchez og den regionale leder i Valencia, Carlos Mazón, skriver spanske medier.

- Træd tilbage, Mazón, råbte nogle.

Premierministeren lod sig evakuere væk fra folkeprotesterne i Paiporta, mens de kongelige fortsatte deres besøg.

Et planlagt besøg i en af de andre hårdt ramte byer blev dog aflyst af sikkerhedsmæssige årsager.

Men den spanske indenrigsminister, Fernando Grande-Marlaska, siger ifølge mediet La Sexta, at premierministeren kun blev evakueret, fordi hans livvagter besluttede det, efter Sánchez var blevet slået af de vrede uromagere.

Det var "af åbenlyse sikkerhedsmæssige årsager" og ikke efter Sánchez' eget ønske, siger ministeren.

Besøget var en fejl

Spaniens premierminister, Pedro Sánchez, siger ifølge El Pais, at "vi vil ikke lade os afskrække af volden fra nogle marginale elementer."

Dagen derpå tager flere spanske ministre og politikere afstand fra de voldelige handlinger, og ifølge det spanske medie RTVE efterforsker politiet, om nogle af uromagerne kom fra et højreekstremistisk miljø.

María Isabel Albalat, borgmester i Paiporta, siger ifølge det spanske medie La Sexta, at det tyder på, at de mest voldsomme uromagere udnyttede gårsdagens kongelige besøg til at udtrykke deres utilfredshed med systemet.

- Størstedelen kom udefra, siger hun ifølge mediet La Sexta.

Hun forstår de lokales frustration over for sen varsling fra myndighederne og deres klager over manglende hjælp, men vold er ikke løsningen, lyder det fra borgmesteren.

Den spanske transportminister, Oscar Puente, siger, ifølge La Sexta, at det var en fejl med det kongelige besøg i Paiporta, men at det ikke blev gjort af ond vilje, snarere tværtimod for at vise støtte fra institutionerne.

- Ingen havde forventet en reception, hvor der blev kastet roser, siger ministeren.

Både ministeren og borgmesteren siger, at ifølge deres oplysninger kom nogle af uromagerne fra den yderste højrefløj. Højreorienterede grupper er allerede blevet identificeret, siger ministeren.

Følg udviklingen i Spanien i vores liveblog.

Tager afstand fra vold

Den spanske forsvarsminister, Margarita Robles, siger ifølge El Pais, at man må acceptere folks indignation, men at vold ikke kan tolereres.

- Der er ingen trøstende ord til folk, der har mistet alt. Deres vrede og indignation skal accepteres, men vold er ikke acceptabelt, sige ministeren.

I en kommentar skriver den spanske avis El Pais:

- I dag må vi spørge os selv, om dette kongelige besøg ledsaget af premierminister Sánchez og Mazón (regional leder i Valencis, red.) var en god beslutning.

- Sorg og udmattelse kan forklare gårsdagens hændelser, men de kan ikke retfærdiggøre dem, skriver El Pais.