Det er i sig selv ”utroligt positivt”, at det i dag er lykkedes EU og Storbritannien at blive enige om en ny skilsmisseaftale så tæt på deadlinen. Nu skal den bare i mål, så briterne kan forlade det europæiske fællesskab under ordnede forhold.
Det var meldingen fra den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), da hun for kort tid siden ankom til EU-topmødet i Bruxelles, hvor netop den nyindgåede aftale er på programmet.
- Brexit uden en aftale vil være helt forfærdeligt for Europa og Storbritannien. Jeg synes, det er godt, at vi er nået så langt, som vi er. Og nu håber jeg, at vi kan få alle enderne til at mødes, sagde hun.
I dag skal EU’s stats- og regeringschefer tage stilling til den dugfriske aftale, som lige nu er ved at blive nærlæst af embedsmændene.
- Jeg vil strække mig langt for at få en aftale, understregede statsministeren, der kom fra et møde med sine socialdemokratiske kollegaer fra resten af Europa. Om de også er klar til at strække sig lige så langt, er mere uvist.
- Der er delte meninger om hele bordet. Men jeg tør ikke udtale mig på andres vegne. Jeg går sådan set ud fra, at mange ved bordet vil have samme tilgang som mig: At hvis vi kan få en aftale i sidste øjeblik, så mener jeg, at vi skal bakke op om det, sagde Mette Frederiksen.
Ingen hjælp til Johnson
På lørdag er det så de britiske parlamentarikere, der skal tage stilling til aftalen ved en afstemning i det britiske underhus.
Selvom aftalen kun er et par timer gammel, har der allerede været en del kritik af den. Ikke mindst fra det nordirske parti DUP, der har meddelt, at det vil stemme imod aftalen.
Mette Frederiksen vil med egne ord ”ikke kloge sig på de interne forhold i Storbritannien”.
- Jeg følger det med stor interesse og en lille smule tilbageholdt åndedræt, som de fleste andre danskere, siger hun og understreger, at hun ikke vil klandre den britiske premierminister, Boris Johnson, hvis den bliver nedstemt.
- Theresa May (den tidligere britiske premierminister, red.) fik forhandlet en aftale på plads, der blev forkastet. Det kan man ikke bebrejde hende, og derfor kommer jeg heller ikke på nogen som helst måde til at lægge Johnson til last, hvis ikke han får den her aftale igennem. Det er forholdene derovre, desværre, sagde hun.
Mette Frederiksen har dog ikke tænkt sig at hjælpe sin britiske kollega, der har bedt de andre EU-lande om at sige klart og tydeligt, at det vil blive ’no deal’, hvis de britiske parlamentarikere afviser den nye aftale.
- Brexit er hverken godt for Storbritannien, Europa eller Danmark. Jeg tror, der er nogle andre, som sidder og griner og godter sig over denne situation, og derfor skal vi forsøge at få en aftale. Men jeg mener ikke, at det er vores opgave at presse nogen i Storbritannien. Det må man selv tage ansvaret for.
Topmødet går efter planen i gang klokken 15.00.