Det var lidt af et kompromis for de EU-begejstrede at gå med til en aftale, der reelt set lader briterne holde en pæn afstand til EU-fællesskabet.
Det siger den tyske kansler, Angela Merkel, der er en stor EU-tilhænger.
Men kompromiset er langt bedre, end at briterne forlader EU, siger hun.
Og, lyder det fra Merkel, der samtidig slår fast, at Tyskland ser anderledes på tingene, når det kommer til et mere sammentømret EU.
- Jeg synes ikke, at vi gav for meget til briterne.
- Vi har givet David Cameron en pakke, som han kan bruge til at arbejde for, at Storbritannien bliver i EU, siger Merkel.
Når briterne til sommer skal stemme om at blive i EU eller ej, afgiver befolkningen således deres stemme på baggrund af aftalen, der giver nu Storbritannien en slags særstatus i EU.
Blandt andet kan briterne med god samvittighed holde sig ude af EU's ambition om en tættere union. De kan holde sig helt uden for euro-samarbejdet og hæfter ikke ved eventuelle euro-kriser.
Samtidig får briterne nu en nødbremse, hvis deres velfærdssystem presses af arbejdere fra især østeuropæiske lande.
Cameron har hele tiden talt for at blive i EU, men lader folket få det sidste ord. Aftalen med EU træder kun i kraft, hvis briterne stemmer ja til at blive. Ellers bortfalder den.
Sagen kort:
- •
EU's stats- og regeringschefer har på deres topmøde i Bruxelles vedtaget en række reformer, som den britiske premierminister, David Cameron, har krævet for at anbefale, at Storbritannien bliver i EU ved en kommende folkeafstemning.
- •
Cameron får en tydelig anerkendelse af, at euroen ikke er EU's eneste valuta, og at lande uden for euroen ikke stilles dårligere end dem, der er med.
- •
Briterne skal undtages fra EU's traktatfæstede ambition om løbende at udvikle en stadig tættere union med mere politisk integration.
- •
Hvis det britiske velfærdssystem i en periode er under ekstraordinært pres på grund af et stort rykind af arbejdere fra andre EU-lande, kan landet trække i en såkaldt nødbremse.
- •
Børnepenge reguleres fremover efter leveomkostninger i hjemlandet for udenlandske EU-borgere, der har børn bosiddende der. Fremover bliver børnechecken mindre for fx østeuropæere, der sender børnecheck hjem til Rumænien, idet leveomkostningerne i der er lavere. Ændringen gælder alle EU-lande - og kommer også Danmark til gode.