I Tyskland er regeringen ramt af en heftig strid om landets asylpolitik.
På den ene side står Angela Merkels konservative søsterparti fra Bayern, CSU, med indenrigsminister Horst Seehofer. Han er stålsat på at lukke Tysklands grænser for asylansøgere, der indrejser via andre EU-lande.
På den anden side står en svækket kansler Merkel, der holder fast i princippet om åbne grænser, men som har svært ved at mønstre opbakning i sit eget parti, CDU, - og som heller ikke længere har befolkningen med sig.
Om få timer tager CSU stilling til, om de vil gennemføre skærpelsen af Tysklands asylpolitik - uden om kansleren.
Gør de det, kan det meget vel få regeringen til at falde, vurderer DR's Tyskland-korrespondent, Michael Reiter.
- Hvis indenrigsministeren holder fast i, at man vil afvise asylansøgere, der er registreret i andre EU-lande, så går han direkte imod sin kanslers ordre. Og så har hun stort set ingen anden mulighed end at afskedige sin indenrigsminister, siger han.
En fyring af Horst Seehofer kan føre til, at hele CSU trækker sine medlemmer fra den tyske regering, fortæller Michael Reiter.
- Så har regeringen ikke længere flertal alene med Merkels CDU og socialdemokratiske SPD, og så vil den formentlig kollapse. Og det kan altså munde ud i et tysk nyvalg, siger han.
Stemningsskifte i den tyske befolkning
Siden flygtningekrisen har Tyskland taget imod samtlige asylansøgere, der ankom til landet, og behandlet deres sager, også selvom de formelt set skulle søge asyl og blive registreret i de lande, de først ankom til, typisk Italien, Grækenland eller Ungarn.
Men i CSU ønsker man en tilbagevenden til normalpraksis - altså en afvisning af asylansøgere, der allerede er registrerede i et andet EU-land.
Og det er ikke kun CSU, der ønsker en skærpelse.
Også den tyske befolkning bakker op om strammere regler på asylområdet. Ifølge tyske meningsmålinger er 57 procent imod Merkels flygtningepolitik, mens også et flertal - 61 procent - tilslutter sig indenrigsministerens hårde linje.
Seehofer har fået nok
Selvom meget peger på, at de to partier vil gøre, hvad de kan for at finde et kompromis, så er det påfaldende, hvor stålsat CSU står fast på ønsket om en skærpelse af den tyske asylpolitik, vurderer Michael Reiter.
- Det er en konflikt mellem de her to konservative partier som har ulmet hele vejen igennem flygtningekrisen. Og nu virker det som om, at især CSU-indenrigsministeren, Horst Seehofer, har fået nok.
- Ifølge avisen Welt am Sonntag i går, så har han sagt, at han simpelthen ikke ”kan arbejde sammen med denne kvinde mere”, og der mener han altså kansler Merkel.
Domino-effekten
For kansler Angela Merkel er der mere på spil end hjemlige politiske nederlag, fortæller Michael Reiter.
Hun frygter, at en skærpelse af den tyske udlændingepolitik vil sprede sig som ringe i vandet i resten af Europa.
- Hun frygter en domino-effekt, altså at stadigt flere EU-lande vil forhindre asylansøgere i at indrejse. Dermed kommer lande som Italien og Grækenland til at stå alene med flygtningebyrden. Men hun frygter også for hele Schengen-samarbejdet – altså princippet om de åbne grænser, så derfor vil hun have en europæisk løsning.
Men den tyske kansler har også den bagvedliggende bevæggrund, at princippet om de åbne grænser er blevet selve fundamentet i Merkels flygtningepolitik hele vejen igennem hele flygtningekrisen.
- Rykker hun væk fra det princip, indrømmer hun, at hun håndterede flygtningekrisen forkert helt fra starten af, og det vil i den grad svække hendes status og hendes eftermæle i Europa, siger Michael Reiter.