Gazas hospitaler lukker ned på stribe: 'Vi er fuldstændig strandet. Vi er afskåret fra resten af verden'

Al-Shifa hospitalet i Gaza er under beskydning, det har ingen vand eller strøm, og nyfødte risikerer at dø. Hospitalet er blot det seneste af 20 hospitaler i Gaza, der nu er ude af drift.

Patienter, medarbejdere og fordrevne civile er fanget på Gazas Al-Shifa hospital, der nu ikke længere er i drift. Der er ingen vand og ingen strøm, og hospitalet er under beskydning, da israelske styrker mener, at Hamas har en kommandocentral under hospitalet. Billedet her er fra i går. (Foto: © KHADER AL ZANOUN, Ritzau Scanpix)

Den humanitære situation i Gaza er dybt alvorlig. Krigen mellem Hamas og Israel har gjort det nærmest umuligt at finde sikkerhed i enklaven for den palæstinensiske civilbefolkning.

Især sundhedsvæsnet i Gaza er hårdt ramt, og situationen bliver værre for hver time. Senest er Al-Shifa hospitalet i Gaza By endegyldigt løbet tør for brændstof og andre energikilder og er efterladt helt uden strøm. Sådan lyder det fra de Hamas-kontrollerede sundhedsmyndigheder i Gaza.

- Det er dette øjeblik, vi har advaret hele verden om. Alle generatorer er gået ud, alle energikilder er løbet tør.

- Vi har 39 nyfødte i kuvøser, de babyer kæmper mod døden. Hvert minut kommer vi til at kunne oplyse, at endnu et barn er dræbt, siger vicesundhedsminister i Gaza, Youssef Abu Alreesh, til nyhedsmediet Al Jazeera.

Røgen stiger op over nødshelters ved Al-Shifa hospitalet i det nordlige Gaza. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)

Ifølge viceministeren er israelske snigskytter stationeret uden for hospitalet. Han hævder, at folk bliver skudt, hvis de forsøger at forlade hospitalet.

- Vi er fuldstændig strandet. Vi er afskåret fra resten af verden, og vigtigst: Vi har ingen medicinske ressourcer. Vi kan ikke engang begrave de døde, siger Youssef Abu Alreesh.

- Vi taler via det sidste batteri, jeg har tilbage på min telefon. Derefter bliver der stille fra os.

Ifølge vicesundhedsministeren er hospitalet blevet ramt af bombardementer. Det har sat dele af hospitalet i brand, og man frygter, at ilden breder sig.

Israel har angrebet Al-Shifa, fordi Hamas angiveligt har en vigtig kommandocentral under hospitalet.

Sundhedsvæsenet 'tvunget i knæ'

Samme besked lyder fra hospitalsleden på Al-Shifa. Situationen er desperat, og lederen af skadestuen næsten trygler om hjælp fra verdens ledere.

- Dette er et nødråb til det internationale samfund. Det må stoppe nu. Vi kan ikke fortsætte med den slags krigsforbrydelser. Der er ingen logik i det. Der er ingen undskyldning for at angribe et hospital direkte, siger Mohammad Qandeel, leder af skadestuen på Al-Shifa.

- Der er ikke mere vand. Der er ingen elektricitet. Vi beder nu om verdens hjælp. Hvis der er nogen ved bevidsthed tilbage, så gør noget. Enhver politiker i verden, som ikke lægger pres på for at få stoppet denne krigsforbrydelse mod hospitaler, har vores blod på sine hænder, siger han.

Ifølge FN's nødhjælpsorganisation OCHA, er 20 af de 36 hospitaler i Gaza nu holdt op med at fungere, og samme melding lyder fra verdenssundhedsorganisationen, WHO, der beskriver Gazas sundhedsvæsen som ”tvunget i knæ”.

- Lige nu er der forlydender om kampe udenfor Al-Shifa og Rantisi hospitalerne. Halvden af Gazastribens 36 hospitaler og to tredjedele af de primære sundhedscentre fungerer ikke længere. Dem, der stadig er i drift, kører langt under kapaciteten. Sundhedssystemet er i knæ. Og alligevel fortsætter det med at give livreddende hjælp, siger WHO's generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Hjælpeorganisationen, Læger Uden Grænser, skriver lørdag morgen på X, at man ikke længere er i stand til at komme i kontakt med organisationens medarbejdere, der arbejder inde på Al-Shifa-hospitalet.

- Vi er ekstremt bekymrede for patienternes og det medicinske personales sikkerhed, skriver Læger Uden Grænser på X.