Selvom det nordkoreanske styre er i gang med nedrustningsforhandlinger med den amerikanske regering, kan det meget vel også være i gang med at bygge nye interkontinentale ballistiske missiler, som normalt er designede til at kunne bære atomsprænghoveder flere tusinde kilometer.
Det oplyser højtstående embedsmænd fra den amerikanske regering over for både avisen Washington Post og nyhedsbureauet Reuters.
Beskyldningerne kommer, efter, at der er observeret fornyet aktivitet på et stort forskningsanlæg uden for den nordkoreanske hovedstad, Pyongyang, som tidligere er blevet brugt til at producere netop den type af missiler.
Embedsmændene ønsker ikke at få deres navne frem, da der er tale om fortrolige efterretninger.
Men ifølge de seneste oplysninger, der blandt andet tæller nye satellitbilleder taget af amerikanske spionsatellitter, har der i de seneste uger været aktivitet på forskningsanlægget, der ligger i forstaden Sanumdong.
Det var her, nordkoreanerne byggede deres første ballistiske missiler, som kunne nå helt til den amerikanske østkyst.
Og ifølge Washington Post kan det være et tegn på, at det nordkoreanske styre er i gang med at bygge hvert fald ét – muligvis to – nye interkontinentale ballistiske missiler.
- Vi ser, at de fortsætter arbejdet præcis som før, siger en embedsmand til Washington Post.
Atomfri koreansk halvø
De nye oplysninger kommer blot halvanden måned efter, at den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, indgik en aftale med USA’s præsident, Donald Trump, om at arbejde sig hen imod en total atomafrustning af den koreanske halvø.
Aftalen betyder, at det nordkoreanske styre skal opgive de atomvåben, som det har brugt de seneste årtier på at udvikle.
Lige nu er der nedrustningsforhandlinger i gang mellem de to lande, og Donald Trump erklærede efter topmødet i Singapore, at Nordkorea ”ikke længere er en atommæssig trussel”.
Men i den seneste tid har der været flere meldinger fremme om, at nordkoreanerne fortsat holder gang i sit atomprogram.
Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, erkendte i sidste uge over for det amerikanske Senat, at nordkoreanerne ”fortsat producerer fissilt materiale” – det vil sige materiale med de egenskaber, der kræves for at kunne opretholde en nuklear kædereaktion.
Her ville han dog hverken be- eller afkræfte, om nordkoreanerne er i gang med at producere nye missiler, men understregede, at forhandlingerne fortsat bevæger sig fremad.
Sydkorea: Vi holder øje med Nordkorea
Der er samtidig meldinger om, at det nordkoreanske styre i al hemmelighed benytter sig af et skjult anlæg til uranberigelse.
I juni lød det via anonyme kilder fra de amerikanske efterretningstjenester, at de ikke tror, at styret i Nordkorea er klar til at opgive hele sit arsenal af atomvåben.
Det Hvide Hus ønsker ikke at kommentere oplysningerne over for Reuters.
Men ifølge DR's Asien-korrespondent, Philip Khokhar, lyder de nye oplysninger troværdige.
Og det vil ikke være overraskende, hvis de viser sig at holde stik, siger han.
- Den deklaration, som Kim blev enige med Trump om i Singapore, var præget af vage og brede formuleringer, og nordkoreanerne har ikke afgivet nogle løfter om, hvornår de konkret vil droppe deres missil- og atomprogrammer, siger han.
- Hvis man har lyttet til Trump og hans melding om, at Nordkorea ikke længere udgør en atommæssig trussel, så er der tale om et nybrud. Men fra et nordkoreansk perspektiv vil det ikke være overraskende, hvis landet fortsat producerer missiler, siger han.
Det er dog uvist, hvad det i givet fald vil komme til at betyde for de igangværende forhandlinger med USA, siger Philip Khokhar.
I første omgang vil det lægge et større pres på amerikanerne og ikke mindst udenrigsminister Mike Pompeo, der er fortaler for forhandlingslinjen med nordkoreanerne, vurderer han.
- Det lægger et pres på amerikanerne for meget hurtigt at få nogle konkrete resultater, de kan vise frem til amerikanerne, siger han.
Omvendt kan Kim Jong-un lige nu glæde sig over, at han lige nu befinder sig i en gunstig situation.
- Udover at han fortsat har sit missil- og atomprogram, så har topmødet i Singapore også ført til, at Nordkoreas nabolande - Kina, Sydkorea og Rusland - vil slække presset på nordkoreanerne, siger Philip Khokhar.