Medie: Fransk militær jagter deres egne borgere i Irak

Ifølge en amerikansk avis samarbejder de franske myndigheder med irakiske soldater, som har til opgave at dræbe franske IS-medlemmer i Irak.

Irakiske soldater gennemsøger hus i jagten på IS-krigere i Mosul, Irak (Foto: © GORAN TOMASEVIC, Scanpix)

Vi finder dem - I dræber dem. Sådan lyder den korte version af franske elitestyrkers arbejde i Irak. Her eksisterer angiveligt et samarbejde, hvor de franske soldater finder og udpeger værdifulde franske mål fra Islamisk Stat, som irakiske soldater efterfølgende dræber.

Det skriver den amerikanske avis The Wall Street Journal. Ifølge avisens kilder, som består af anonyme irakiske officerer samt nuværende og tidligere franske embedsmænd, har de franske myndigheder gennem de seneste måneder udpeget adskillige højtrangerende franske medlemmer af Islamisk Stat i forbindelse med generobringen af den irakiske millionby Mosul, som hidtil har været Islamisk Stats hovedsæde i Irak.

Ifølge de irakiske officerer, der har udtalt sig til avisen, har de franske specialstyrker givet billeder og navne på mindst 30 personer, som angiveligt har høj værdi for de franske myndigheder. Gennem koordinater og andre efterretninger har de irakiske soldater allerede dræbt et ukendt antal franske borgere, siger avisens kilder.

Den usædvanlige franske taktik kan give god mening, hvis man ser problemet fra et fransk synspunkt. Med flere end 15.000 personer på myndighedernes radar har Frankrig nemlig et terrorproblem, der er større end flere andre landes. Det vurderer Anja Dalgaard-Nielsen, der er chef for Institut for Strategi på Forsvarsakademiet og har beskæftiget sig med terrorbekæmpelse i mange år.

- Hvis Frankrig opererer på den her måde, skal det nok ses i lyset af, at de har været ramt af store terrorangreb, har rigtig mange potentielle ekstremister at bekymre sig om allerede og har mange udrejste, der har kæmpet med IS. De franske myndigheder har rigtig meget på tallerkenen i forhold til at beskytte Frankrig mod terrorisme. Den store frygt er, at flere af de her mennesker vender hjem og udfører angreb, siger Anja Dalgaard-Nielsen.

Med USA som eksempel

Til The Wall Street Journal nægtede en talskvinde for det franske militær at kommentere historien, men tilføjede at "franske soldater arbejder tæt sammen med irakiske og internationale partnere om at bekæmpe jihadister, uanset deres nationalitet." Frankrig er en del af den internationale koalition, som sammen med blandt andet Danmark i kæmper mod Islamisk Stat i Irak og Syrien.

Anja Dalgaard-Nielsen understreger, at hvis historien fra The Wall Street Journal holder vand, så er det ikke første gang, at et vestligt land har sat en dødelig jagt ind på egne statsborgere i andre lande.

- Det er ikke uset, at lande sætter egne statsborgere ud af spillet - USA gjorde det med lederen af al-Qaeda i Yemen, Anwar al-Awlaki, siger Anja Dalgaard-Nielsen.

Den formodede leder af al-Qaeda i Yemen og amerikanske statsborger, Anwar al-Awlaki, blev dræbt af amerikanske missiler i et droneangreb i 2011. Også briterne har bekræftet at have udført et målrettet angreb mod egne statsborgere i Syrien.

Bevæbnet med retsmedicinere

Når de franske specialstyrker opererer i Irak, sker det ikke kun ved at bestille drabsmissioner og artilleriangreb på franske IS-ledere. Ifølge Wall Street Journals artikel er de franske soldater også bevæbnet med et hold af retsmedicinske eksperter, der indsamler fysiske beviser i form af knogle- og vævsprøver fra døde og sårede samt køkkengrej og aflagte redskaber for at finde DNA-spor, der matcher folk på deres liste af eftersøgte.

Anja Dalgaard-Nielsen peger på, at ideen om at indsamle fysiske beviser mod IS-krigere er en, man også kan bruge i Danmark og andre lande, der har fremmedkrigere for eksempel i Syrien og Irak.

- Ideen om målrettet at indsamle beviser på slagmarken er rigtig fornuftig. Muligheden for at løfte sager mod europæiske IS-krigere og legitimiteten af domme vil da klart blive løftet, hvis man f.eks. kan fremlægge DNA-spor fra et bombeværksted.

- Med tilstedeværelsen af så mange europæiske fremmedkrigere i områder, hvor også europæiske og danske styrker opererer, er der klart behov for et stærkere samarbejde mellem forsvar og retshåndhævende myndigheder, så vi kan få etableret stærke sager mod hjemvendte indenfor retsstatens rammer, siger Anja Dalgaard-Nielsen.