May sender brev til EU-borgere: I kan blive efter brexit

Den britiske premierminister går på charmeoffensiv med et brev direkte til EU-borgere bosat i Storbritannien.

Theresa May forsikrer også om, at familier ikke vil blive splittet - og at man er ved at lave et netbaseret system, der gør det nemt, billigt og gennemskueligt at søge om lov til at blive i landet. (Foto: © NIKLAS HALLE'N, Scanpix)

Den britiske premierminister, Theresa May, har få timer før et EU-topmøde i Bruxelles sendt et brev direkte henvendt til de tre millioner borgere fra andre EU-lande, der er bosat i Storbritannien.

Brevet er torsdag formiddag offentliggjort på Mays Facebook-side. Det er desuden sendt på e-mail til dem, der har henvendt sig til de britiske myndigheder med spørgsmål.

I brevet forsikrer May om, at alle, der bor lovligt i Storbritannien i dag, vil kunne blive boende og have adgang til offentlige ydelser.

- Da vi indledte denne proces, blev vi fra nogle sider beskyldt for at bruge EU-borgere som et forhandlingskort. Det er langt fra sandt, skriver May blandt andet.

- EU-borgere, der har bygget sig et liv i Storbritannien, har ydet et stort bidrag til vores land. Og vi ønsker, at de og deres familier bliver boende. Jeg kan ikke sige det mere tydeligt: EU-borgere, der i dag bor lovligt i Storbritannien, vil kunne blive boende.

Hun udtrykker også tillid til, at Storbritannien og EU vil kunne enes om betingelserne for EU-borgernes fremtidige rettigheder i landet "i løbet af de kommende uger".

May forsikrer også om, at familier ikke vil blive splittet - og at man er ved at lave et netbaseret system, der gør det nemt, billigt og gennemskueligt at søge om lov til at blive i landet.

Den britiske udtræden af EU er efter planen en realitet 29. marts 2019.

Sagen kort

  • Spørgsmålet om EU-borgeres rettigheder i Storbritannien er et af de tre emner, der i øjeblikket forhandles om mellem EU og Storbritannien.

  • De øvrige to handler om regningen for briternes skilsmisse samt de fremtidige forhold på grænsen mellem republikken Irland, der bliver i EU, og Nordirland, der hører til i Storbritannien.

  • Briterne er ivrige efter at udvide forhandlingerne til ikke kun at se på skilsmissebetingelserne, men også at omfatte forhandlinger om fremtiden.

  • Det handler om at finde en overgangsordning for Storbritanniens udtrædelse og om en ny frihandelsaftale mellem parterne.

/ritzau/