Den britiske premierminister, Theresa May, har her til morgen indledt en europæisk rundtur i et forsøg på at få genoptaget forhandlingerne om den brexit-aftale, hun har indgået med EU.
Første stop er den hollandske regeringsby, Haag, hvor hun netop nu holder møde med Hollands premierminister, Mark Rutte.
Herefter skal hun ifølge planen mødes med den tyske kansler, Angela Merkel, i Berlin, og i eftermiddag er det EU-præsidenten, Donald Tusk, som hun skal holde møde med i Bruxelles.
Hun ville ikke svare på spørgsmål fra pressen, da hun ved nitiden ankom til premierministerboligen, Catshuis.
Men under gårsdagens debat i det britiske parlament, hvor hun valgte at udskyde afstemningen om brexit-aftalen på ubestemt tid, understregede hun, at der er brug for at se på den såkaldte ’backstop’.
May jagter forsikringer
Den skal sikre, at der ikke kommer grænsekontrol mellem Irland og Nordirland, selvom de kommende frihandelsforhandlinger mellem EU og Storbritannien skulle ende uden noget resultat.
Modstandere af skilsmisseaftalen mener dog, at den risikerer at binde Storbritannien til EU's toldregler i al evighed uden mulighed for at indgå egne handelsaftaler.
- Det er tydeligt, at mens der er bred opbakning til mange af de afgørende aspekter i aftalen, så er der på ét punkt, den nordirske ’backstop’, udbredt og dyb bekymring, sagde Theresa May i går.
- Det er den rette aftale for Storbritannien. Jeg er fast besluttet på at gøre alt, hvad jeg kan, for at skaffe de forsikringer, som dette hus kræver for at få aftalen over stregen, understregede hun.
Juncker: 'Den eneste aftale'
I Bruxelles er der dog ikke umiddelbart den store opbakning til at genoptage forhandlingerne.
EU’s kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, understregede her til morgen, at den aftale, der er blevet indgået, er ”den bedst mulige aftale”.
- Det er den eneste aftale. Der er ikke mulighed for at genforhandle, men der er mulighed for yderligere præciseringer, sagde han og understregede, at ’backstoppen’ er nødvendig for Irland, som er en del af EU.
- Vi vil aldrig lade Irland i stikken, sagde kommissionsformanden, som Theresa May skal mødes med i aften.
Den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), har også understreget her til morgen, at EU-landene gerne vil lytte til briterne og kigge på mulige følgeerklæringer, men at selve brexitaftalen ikke vil blive genåbnet.
- Briterne må komme og fortælle, hvad de har behov for, så de kan få brexitaftalen igennem i det britiske parlament. Vi skal ikke gætte os frem og lægge forskellige ting på bordet. Det vil være helt forkert. Vi venter på Storbritannien, og så vil vi lytte til dem, sagde han ifølge Ritzau her til morgen.
Den irske regering mødes ifølge nyhedsbureauet Reuters her til morgen for at forberede sig på alle tænkelige scenarier i forhold til briternes EU-farvel – herunder, at de forlader unionen uden nogen aftale.
- Vi er gået fra at forberede os til nu at tage aktive foranstaltninger for at sikre os, at vi er klar, hvis briterne forlader EU den 29. marts uden en aftale, siger udenrigsministeren.