Matilde Kimer: Trump og Putin kan godt give hinanden en krammer, men reelt skal nogen give sig

Trods overvældende optimisme er der langt til et varmere forhold mellem USA og Rusland.

I Rusland er der forventninger om, at USA's nye præsident Trump vil fjerne de økonomiske sanktioner mod landet. (Foto: © Ints Kalnins, Scanpix)

På en af de russiske tv-kanaler gik værterne i begejstring over Donald Trumps valgsejr så vidt, at en ønskede det amerikanske folk et stort 'congratulations' for åben skærm, mens en anden sagde 'Godt gået, kammerat Trump'.

Klippet siger lidt om russernes optimistiske håb om, at man med Trump som amerikansk præsident vil kunne genskabe et godt forhold mellem de to supermagter.

Et håb, som af mere beherskede analytikere bliver anset som temmelig naivt. Det fortæller DR's korrespondent i Moskva, Matilde Kimer.

- Der er relativt stor usikkerhed i Moskva om, hvad Trump mener, og hvad han egentlig vil. En ting er de generelle udtalelser om, at man gerne vil være venner. Men det er noget helt andet, når man pludselig skal blive konkret og praktisk skal finde løsninger på de nuværende problemer, siger hun og tilføjer:

- Det kræver indrømmelser. Man kan godt give hinanden en krammer, men reelt skal nogen skal give sig.

Stor modstand i Trumps bagland

I politiske kredse er der en forventning om, at USA enten vil fjerne eller nedskalere de sanktioner, de har indført som svar på Ruslands annektering af Krim-halvøen.

Men mange ved godt, at det højst sandsynligt er at tage munden for fuld.

- Vi skal huske, at selv om Trump er anderledes end sine partifæller, så er han leder af Republikanerne, som også tæller mange af de stærkeste kritikere af den russiske fremfærd i Ukraine, siger Matilde Kimer.

Mange analytikere forventer derfor heller ikke, at de indledende varme følelser vil vare ved.

- Trump træder ind i et kæmpenet af etablerede institutioner, som har nogle meget klare rammer for, hvad man kan og ikke kan. Og mange ved godt, at der er lang vej hen til et venskab eller bare en normalisering, siger Matilde Kimer.

Siden murens fald er stort set alle nyvalgte præsidenter gået ind i embedet med samme ønsker om et godt forhold mellem de to supermagter som Trump. Og lige så mange gange har de forladt embedet med et endnu dårligere forhold til Rusland.

Under et besøg i Rusland i 2009 forærede den dengang nyudråbte udenrigsminister Hillary Clinton endda en symbolsk genstartsknap til sin russiske ministerkollega, Sergei Lavrov.

- Putin har været igennem det her de sidste 16 år. Han har taget pænt imod, men det kommer også lidt med rutinen, siger Matilde Kimer.

Genstartsknappen som udenrigsminister Hillary Clinton i 2009 forærede til sin russiske kollega Sergei Lavrov. (Foto: © pool, Scanpix)