Rusland har lovet et "særdeles ubehageligt" modsvar, efter USA i går valgte at udvise 35 russiske diplomater og indføre sanktioner mod Rusland.
Udvisningerne kommer som en konsekvens af "den russiske regerings aggressive chikane af amerikanske embedsmænd og cyberangreb rettet mod den amerikanske valgkamp," har præsident Barack Obama meddelt.
Foreløbig står russernes respons dog ikke mål med USA's ret voldsomme, diplomatiske optrapning. Man har i stedet slået tilbage med latterliggørelse og "smarte sanktioner", fortæller DR Nyheders Rusland-korrespondent, Matilde Kimer.
Lame duck
- Hvis man kigger på de russiske svar, der kom på sociale medier i går - også fra topfolk i regering og parlamentet - så synes man, at det her er en lille smule latterligt, siger Matilde Kimer.
Som eksempel nævner hun et tweet fra Ruslands ambassade i Storbritannien, der kalder udvisningerne "et deja-vu fra den kolde krig", ledsaget af et billede af en and og ordet "lame". Betegnelsen "lame duck" bruges i amerikansk politik til at beskrive en afgående, handlingslammet politiker eller regering.
Medier: Skole lukket
Korrespondenten siger, at den normale reaktion i en situation som den aktuelle ville være udvisning af 35 amerikanske diplomater fra Rusland.
Men russerne har angiveligt i stedet, ifølge blandt andet tv-stationen CBS, valgt at lukke den amerikansk skole i Moskva og blokere adgangen til et sommerhus, som ejes af USA's ambassade.
- Den amerikanske skole bliver brugt af både diplomater og forretningsfolk - så det er et mere subtilt svar, der går ud over dem, der gerne vil have deres børn til at gå i skole, siger Matilde Kimer.
Hun hæfter sig dog ved, at der endnu ikke er kommet nogen officiel reaktion fra Ruslands regering, så "mere kan være på vej."
Venter på Trump
Præsident Vladimir Putins talsmand, som var manden, der lovede et "særdeles ubehageligt" modsvar på USA's udvisninger, signalerede dog samtidig, at man betragter dem som præsident Obamas sidste krampetrækninger, fortæller Matilde Kimer.
Med andre ord kunne Rusland vælge at slå koldt vand i blodet til 20. januar 2017, hvor Donald Trump overtager præsidentposten. Trump har tidligere udtrykt beundring for Putin og givet Rusland håb om en genstart af forholdet til USA.
I en kommentar til udvisningerne siger den kommenede amerikanske præsident, at "jeg tror, vi skal komme videre i livet." Men Matilde Kimer advarer Rusland mod at tage Trumps opbakning for givet:
- Problemet er jo, at Trump nu sidder i en position, hvor han enten skal trække sanktionerne tilbage og dermed afvise den amerikanske sikkerhedstjenestes anbefalinger, eller han skal beholde dem og sætte sig i et dårligt lys hos russerne. Det er ikke noget let valg, og derfor mener den russiske regering også, at det her handler om at sabotere Trumps udenrigspolitik.