Et magtskifte er tilsyneladende på vej i Zimbabwe, efter at landets leder, Robert Mugabe, er blevet sat i husarrest, og militæret har rullet kampvogne ind i hovedstaden Harare og sat den 93-årige præsident og hans hustru i husarrest.
Spørgsmålet er dog ikke så meget, hvem der kommer til at overtage posten som regeringsleder, men hvordan det kommer til at ske, vurderer Henning Melber, der er professor ved det Nordiske Afrika Institut i Uppsala i Sverige.
- Vicepræsident Emmerson Mnangagwa, der blev fyret i sidste uge, er vendt tilbage og bliver indsat som den næste regeringsleder. Mugabe skal efter planen tale fredag, og her vil han måske annoncere sin tilbagetræden og efterfølgeren Mnangagwa.
- Ellers meddeler han, at han træder tilbage ved sit parti Zanu PF's partikongres i december, hvor Mnangagwa så officielt kan vælges og erstatte ham, siger Henning Melber.
Ingen protest for Grace
Robert Mugabe valgte i sidste uge at fyre vicepræsident Mnangagwa for at gøre det muligt for hans hustru Grace Mugabe at overtage magten, når han selv træder tilbage.
Den beslutning er helt uacceptabel for militæret, vurderer Melber.
- Det sandsynlige er, at Grace Mugabe og hendes støtter, de såkaldte G40, bliver fjernet fra magten. Og hvis hun ikke allerede har gjort det, vil hun med alt sandsynlighed forlade Zimbabwe. Hele formålet med militærets overtagelse har været at forhindre, at Grace Mugabe kommer til magten, siger han.
Grace Mugabe, der er kendt som Gucci-Grace på grund af en ekstravagant livsstil, er en omstridt figur i landet, og derfor skal man ifølge Henning Melber ikke forvente de store protester i gaderne over militærets indgriben.
Ikke den store forskel
Magtskiftet kommer ikke nødvendigvis til at få den store betydning for det zimbabwiske folk, for Mnangagwa har gennem næsten fire årtier været Mugabes højre hånd.
- Emmerson Mnangagwa og Mugabe er to alen af et stykke, og Mnangagwa var også involveret i massemordene i Matabeleland i midten af 1980'erne. Der vil ikke komme nogen store forbedringer for de fattige eller blive indført en højere grad af demokrati.
- Men folk vil ikke gå på gaden, så længe magtovertagelsen foregår nogenlunde fredeligt. De har aldrig brudt sig om Grace Mugabe, siger Henning Melber, der heller ikke forventer nogle reaktioner fra de omkringliggende lande i det sydlige Afrika.
- Trækker militæret sig i baggrunden i løbet af nogle dage, vil de omkringliggende lande acceptere magtskiftet uden de store protester. Det, de ikke vil have, er et militærregime, men det har militæret heller ingen interesse i, så længe de kan kontrollere regeringen, siger han.