Macron efter besøg i Calais: 'Junglen' vender ikke tilbage

Den franske præsident, Emmanuel Macron, vil presse Storbritannien til at tage ansvar.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, var klar i mælet, da han i dag afviste, at Calais igen kunne danne ramme om en omfattende flygtningelejr, som det er set tidligere.

- “Junglen” vender ikke tilbage, lød det fra Macron, da han tidligere i dag var på besøg i havnebyen i Frankrig.

Byen i den nordvestlige del af landet er det tætteste punkt mellem Frankrig og Storbritannien og har i årevis været samlingspunkt for migranter og flygtninge, som forsøger at komme videre til Storbritannien via enten tunnel - eller færgeforbindelsen.

  • Flygtninge og migranter samles nær vejen, der går til færgeterminalen. (Foto: © Philippe Huguen, Scanpix)
  • Sidste år blev der indgivet 100.000 asylansøgninger i Frankrig. Selvom flygtningelejren i Calais formelt blev ryddet i november 2016, anslås det af flere organisationer, at op mod 1000 flygtninge og migranter stadig opholder sig i området. (Foto: © Philippe Huguen, Scanpix)
  • Leveforholdene for de mange flygtninge og migranter, som opholder sig i Calais er blevet kritiseret af FN. Mangel på vand og kritisable sanitære forhold var nogle af de punkter, FN pegede på skulle rettes op. (Foto: © Philippe Huguen, Scanpix)
  • Frivillige hjælpeorganisationer leverer mad til flygtninge og migranter, som opholder sig i Calais og håber på at komme videre til Storbritannien. (Foto: © Philippe Huguen, Scanpix)
  • Calais borgmester blev i efteråret kritiseret for at have opfordret borgerne til ikke at uddele mad og vand til de mange flygtninge og migranter i byen. (Foto: © Philippe Huguen, Scanpix)
1 / 5

Den franske præsident vil have ændret den såkaldte Le Touquet-aftale fra 2003. Fremover vil han lade de britiske myndigheder tage en del af ansvaret for grænseområdet ved Calais og på den måde aflaste franskmændene i forhold til at håndtere de mange afviste asylansøgere, som ikke kan komme videre til Storbritannien.

Kritik af forholdene

Den omstridte flygtningelejr i Calais kaldet "junglen" har tidligere huset tusindvis af flygtninge, men blev ryddet i november 2016, hvor flere tusinde flygtninge og migranter blev sendt videre til andre byer i Frankrig.

Det vurderes dog, at der stadig opholder sig op mod 1.000 flygtninge og migranter i området omkring havnebyen.

En af dem er Mohammas Maroufkhil. Han har taget turen fra Belgien til Calais, fordi han håber på at kunne komme videre.

- De har fortalt mig, at jeg skal forlade Belgien. De sagde til mig, at jeg havde seks timer til at forlade Belgien. Så nu er jeg taget til Calais og forsøger at komme til London, siger han til Sky News.

Så sent som i oktober kritiserede FN de franske myndigheder for ikke at sørge for ordentlige sanitære forhold og for ikke at levere tilstrækkelig med drikkevand til de mange migranter og flygtninge i Calais.

Frivillige hjælpeorganisationer, der står for at uddele mad til de mange mennesker, har løbende over de seneste måneder kritiseret fransk politi og sikkerhedsstyrker for at udvise voldelig adfærd over for migranterne.

Torsdag mødes Emmanuel Macron med den britiske premierminister, Theresa May, hvor det forventes, at han blandt andet vil foreslå, at de mange uledsagede børn samt flygtninge og migranter med familie i landet, kan få ophold i Storbritannien.