Fransk borgmester forbyder maduddeling til flygtninge og migranter

Politiet har affyret tåregas mod frivillige i færd med at uddele mad til 30 teenagere i den franske by Calais.

Den franske by er et knudepunkt for migranter og flygtninge, der håber på at komme videre til Storbritannien. (Foto: © pascal rossignol, Scanpix)

Et forbud mod at uddele gratis mad til hjemløse migranter i franske Calais har sendt en byge af kritik i retning af byens borgmester, skriver avisen The Guardian og AFP.

Forbuddet trådte i kraft torsdag, omkring fem måneder efter at den store flygtningelejr med navnet 'Junglen' blev revet ned i Calais.

Og det er netop for at undgå, at en ny lejr opstår, forklarer borgmesteren.

- Jeg traf den beslutning for at sikre, at der ikke bliver skabt en ny permanent base eller besættelse omkring Calais, siger hun til AFP.

Den nordfranske by har gennem mange år været en magnet for flygtninge og migranter med håbet at nå Storbritannien ved blandt andet at forsøge at gemme sig i lastbiler, som kører over kanalen til de britiske øer.

Morgenmad afbrudt af tåregas

Efter 'Junglen' blev revet ned i oktober sidste år, blev mange tusindvis af flygtninge sendt til modtagecentre rundt om i Frankrig.

Men der befinder sig fortsat håbefulde migranter og flygtninge i og omkring havnebyen.

Hjælpeorganisationen Utopia 56 har dagligt uddelt 500 gratis måltider. Gruppen vil tage sagen op i retten.

- Vi vil ikke lade de her folk, heriblandt en masse børn, sulte til døde. De lever i forvejen udenfor, siger Gael Manzi fra gruppen til AFP.

Et andet medlem af Utopia 56 fortæller til britiske The Guardian, at politiet har affyret tåregas mod frivillige torsdag. De var i færd med at uddele morgenmad til omkring 30 teenagere nær en motorvej lidt uden for Calais.

- De ville stoppe uddelingen, og de ville få folk til at holde op med at sove i området, siger Sarah Arrom til avisen.

- Der har aldrig før været brugt tåregas, når vi har forsøgt at uddele mad.

Ingen ved præcis hvor mange der befinder sig i og omkring Calais. Men antallet er stigende, vurderer Sarah Arrom. Samtidig er antallet af donationer faldende.

Forbuddet vil uden tvivl være katastrofalt for de børn, der opholder sig der. Det fortæller Christian Salomé, der er formand for nødhjælpsgruppen Auberge des Migrants.

- Voksne finder altid en måde at købe mad på i butikkerne, men for de mindreårige vil det for alvor være et problem - de har ingen penge overhovedet, siger han til The Guardian.

/ritzau/