Lyden af uventet død: Ofres telefoner ringede og ringede

Mens efterforskere gik rundt blandt de dræbte på natklubben Pulse, ringede telefonerne til dem i et væk.

49 personer mistede livet ved angrebet, der er det værste på amerikansk jord siden 11. september. (Foto: © Joe Raedle, Scanpix)

Da Omar Mateem natten til søndag blev nedkæmpet af politiet på natklubben Pulse i Orlando, havde han i flere timer skudt omkring sig med sit AR-15-gevær og en pistol.

Da USA's værste masseskyderi var forbi, blev lyden af skrig og skud erstattet af ringende telefoner.

Det var pårørende, der havde hørt om massakren, der forsøgte at få fat i ofrene.

Ifølge CBS reporter Scott Pelley kunne telefonerne stadig høres, da han senere på dagen viste sit nyhedsindslag ved natklubben.

- Uden for klubben denne aften kan man stadig høre lyden af telefoner. Telefonerne tilhører ofrene. De ringer, fordi desperate pårørende forsøger at finde ud af, om deres elskede stadig er i live, fortalte Scott Pelley.

Også CNN-reportere har beskrevet, hvordan efterforskerne var tvunget til at gå rundt i larmen fra telefonerne.

https://twitter.com/evanperez/status/742184052350963712

Beretningen om de larmende telefoner har spredt sig på de sociale medier. Som chefredaktøren reported.ly Andy Carvin skriver på Facebook, så er det en detalje, der går lige i marven, som de fleste ikke tænker over. Opslaget er i skrivende stund delt over 40.000 gange.

Ringende telefoner hjemsøger ofte redningspersonale

Historien om de kimende telefoner ved store tragedier er ikke ny. Som CNN skriver, så plager telefonerne redningspersonale, politi og brandvæsen som ”et katastrofesoundtrack”. Det skete blandt andet ved massakren på Virginia Tech i 2007, hvor 32 personer blev dræbt. Og ved premieren på den nye Batman-film i byen Aurora, Colorado, hvor en mand skød og dræbte 14 personer i 2012. Og stort set hver gang lignende tragedier har fundet sted.

Det samme var tilfældet i 2011, efter Anders Behring Breivik massakrerede 77 personer. Her fortalte lederen af politiets ID-gruppe, Per Angel, til Dagbladet, at telefonerne ringede længe efter angrebet, da ofrenes ejendele var lagt i plastikbokse.

- Her opbevarer vi en del ejendele, og nogle gange ringer mobiltelefonerne stadigvæk. Det er en lidt mærkelig oplevelse, som man normalt ikke ville tænke over, men som nu giver en underlig følelse. Man får det tæt på, og bliver mindet om, at det ikke er længe siden, at det skete, sagde han dengang.

Telefonen minder om mennesket bag liget

For politi og redningspersonale rammer de larmende telefoner hårdt. Til CNN har Jim Crabtree, der træner redningspersonale, tidligere forklaret, hvordan telefonerne kan spænde ben for rednings- og efterforskningsarbejdet.

- Den ringer, og det bliver en konstant påmindelse om, at den der person er et menneske – at de har venner og familie, der elsker dem.

Efter Virginia Tecc-skyderiet beskrev psykologerne Christopher og Dennis Heitzmann, hvordan redningspersonalet ikke kunne ryste lyden af sig.

- Politi og redningsarbejdere beskriver, hvordan de hjemsøges af lydene fra telefoner, da de fjernede ofrenes lig og evakuerede overlevende, mens forældre og venner desperat forsøgte at kontakte deres elskede.