Ekspert: Masseskyderi på natklub er et stærkt symbol for fundamentalister

Den formodede gerningsmand bag gårsdagens masseskyderi erklærede ifølge myndighederne troskab til Islamisk Stat.

Amerikansk politi arbejder fortsat på at afklare, hvordan det præcis forløb, da den 29-årig Omar Mateen angreb og dræbte 50 personer på natklubben Pulse i Orlando. (Foto: © Carlo Allegri, Scanpix)

Masseskyderiet på natklubben Pulse, hvor 50 personer mistede livet, kan bruges som et stærkt symbol for grupper som Islamisk Stat.

Det vurderer professor på Det Teologiske Fakultet på Københavns Universitet med speciale i islam Thomas Jøhnk Hoffmann.

- De her natklubber, diskoteker og feststeder er på mange måder et potent symbol for amoralsk adfærd i fundamentalisters øjne, forklarer han.

- I Orlando er det så dobbelt op, da det er en natklub for homoseksuelle.

Thomas Jøhnk Hoffmann sammenligner masseskyderiet på natklubben i Orlando med angrebene i Paris i november sidste år.

Her gik gerningsmændene også efter steder, hvor folk var samlet for at more sig - blandt andet flere caféer og koncertstedet Bataclan - og med gårsdagens masseskyderi i Orlando kan der være tale om et nyt mønster.

- Der er i hvert fald noget, som tyder på, at det er et af de nye mål, som er på vej frem, forklarer han.

- Før i tiden har det været – og det er det også stadigvæk – eksempelvis jødiske institutioner, offentlige transportmidler og noget, som på en eller anden måde har med magtens hjerte og centrum at gøre. Men her er det jo mere livsformen og livsnydelsen, som angribes.

Den formodede gerningsmand Omar Mateen svor ifølge myndighederne troskab til IS i et opkald til politiet, og terrorgruppen hævder, at Mateen var "en af kalifatets soldater".