Löfven stemt ned som statsminister - bliver midlertidigt på posten

Et flertal i den svenske rigsdag har stemt imod at beholde den socialdemokratiske statsminister.

(Arkiv) Sveriges statsminister Stefan Löfven må gå af, da han har et flertal mod sig. (Foto: © TT News Agency, Scanpix)

Sveriges statsminister, Stefan Löfven (S), kan ikke længere blive siddende på posten.

Det står klart efter en statsministerafstemning i Rigsdagen for kort tid siden.

Her stemte et flertal imod, at socialdemokraten fortsætter som landets statsminister. 204 stemte nej til at beholde Löfven som statsminister, mens 142 stemte ja.

I Sverige har man ligesom i Danmark negativ parlamentarisme. Det betyder, at en siddende regering ikke må have et flertal imod sig. Der er 349 pladser i den svenske rigsdag, og har en kandidat ikke 175 mandater imod sig, er vedkommende statsminister.

Med dagens resultat indledes der en proces for at finde en ny statsminister, som får til opgave at danne en ny regering - noget der endnu ikke er lykkes, efter svenskerne gik til valg for over to uger siden.

Löfven fortsætter som fungerende statsminister og vil stå i spidsen for en overgangsregering, indtil en ny statsminister og regering er fundet.

Talmanrunden

I Danmark er fremgangsmåden en såkaldt dronningerunde, hvor regenten på baggrund af råd fra de enkelte partier udpeger den politiker, som kan danne en regering. Vedkommende bliver kongelig undersøger og kan altså afsøge mulighederne for at danne regering.

I Sverige har monarken ingen indflydelse på processen. Istedet går de enkelte partier til formanden for Rigsdagen, den såkaldte talman.

Den nyudnævnte talman, Anders Norlén (M), siger ifølge SVT, at han håber, at processen bliver hurtig.

- Det er min opfattelse, at det vil være godt, at det så hurtigt som muligt bliver gjort klart, om der er flertal imod (Löfvens, red.) regering, eller om der er anledning til at indlede en talmanrunde, siger Andreas Norlén.

De borgerlige til bordet

Grundet flertallet mod Löfven, får formanden for Moderaterna, der er det største parti i den borgerlige blok og del af den borgerlige alliance, Ulf Kristersson, med al sandsynlighed chancen istedet.

Han kan lave et flertal med blå blok og Sverigedemokraterne. Men det indvandringskritiske parti kræver indflydelse til gengæld.

Her får de mindre medlemmer af alliancen, Centerpartiet og Liberalerne, en nøglerolle. De to partier har kategorisk afvist at være parlamentarisk grundlag for en socialdemokratisk regering, og at Sverigedemokraterne er grundlag for en regering med Moderaterne i spidsen.

Den nye formand i Rigsdagen, Andreas Norlén har fire chancer for at udpege en ny statsminister. Bliver ingen af de fire godkendt af et flertal i rigsdagen, skal svenskerne til nyvalg.