Løn, vuggestuer og ægteskab - Tyskland stadig delt efter 25 år

Statistikken viser store forskelle med øst og vest i Tyskland 25 år efter genforeningen.

25 år efter genforeningen findes der stadig en - nu usynlig - mur mellem øst og vest i Tyskland. (Foto: © Franz Aberham, (c) Franz Aberham)

Tyskere i både øst og vest vil i dag fejre, at landet blev genforenet for 25 år siden.

Den 3. oktober 1990 blev Øst- og Vesttyskland nemlig officielt genforenet, da den Tyske Demokratiske Republik - DDR - i øst og Forbundsrepublikken i Vest sagde ja til hinanden.

Det skete cirka et år efter afslutningen på den kolde krig og murens fald i Berlin.

I 25 år har tyskerne været samlet under én fane, men selvom store symboler som Berlinmuren og det østtyske regerings-palads i dag er væk, så er tyskerne stadig på mange måder opdelt.

- Forskellene ligger primært i det økonomiske. Men det er en markant forskel, hvor det er tydeligt at levestandarden i vest er meget højere end i øst, siger Birgit Frauke Stöber, ekstern lektor ved CBS og ekspert i tyske forhold.

Tyskere i vest lever længere og tjener flere penge

I vest tjener tyskerne flere penge, der er færre arbejdsløse og så lever de lidt længere.

- Fagforeningerne er stadig ikke så stærke i det østlige Tyskland, siger Birgit Frauke Stöber og tilføjer:

- Problemet lige nu er, at virksomhederne ikke kan klare sig uden arbejdere i øst, der er villige til at arbejde for en lavere løn.

Selvom der er en forskel på, hvor mange euro tyskerne i vest og øst hiver hjem hver måned, så bruges pengene på det samme. Cirka halvdelen af lønnen går til at dække huslejen, få mad på bordet og tøj på kroppen, viser tal fra Zeit Online.

Flere arbejdende kvinder i øst

Det østlige Tyskland halter dog ikke efter på alle punkter. For eksempel er der flere kvinder i arbejde i forhold til vest.

- I DDR (Den Tyske Demokratiske Republik, red.) var der stor tradition for, at kvinder kom tilbage på arbejde få måneder efter en fødsel. Det afspejles også i dag, hvor der eksempelvis er mange flere vuggestuer i øst end i vest, siger Birgit Frauke Stöber.

Hun fortæller, at det tidligere var unormalt for kvinder i vesttyskland at sende deres børn i vuggestuer.

Til gengæld er der ikke lige så mange ægtepar i øst.

- Meget færre gifter sig i øst end i vest. Det hænger sammen med den ateisme, der gennemsyrede DDR, siger Birgit Frauke Stöber.

"Århus og København bliver jo heller aldrig ens"

I Birgit Frauke Stöbers øjne er det fantastisk at det nogenlunde fredeligt lykkedes at samle to så forskellige systemer tilbage i 1990.

- Man skal tænke på at det var et helt system, der brød sammen (i Østtyskland, red.), så det er ret imponerende, at det skete forholdsvis fredeligt, siger hun.

Derfor er det "klart", at der stadig er økonomiske forskelle i dag.

- Men det går i den rigtige retning. Det skyldes også at der i mange år er blevet investeret i den østlige del af landet. I den vestlige del af Tyskland går en lille del af skatten til netop at udviske forskellene, siger hun.

Men når det kommer til kulturelle forskelle, så er det urealistisk at tro, at der kommer et helt ens Tyskland.

- Ligesom der også er forskel på Århus og København, så vil der altid også være forskel på øst og vest i Tyskland, siger hun,