Et farvel til Storbritannien blev i dag en realitet, efter premierminister Theresa May officielt udløste brexit.
Og det har skabt røre blandt politikere i EU og Danmark.
Den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udtrykker sin ærgrelse over situationen.
- Det er uendelig trist. Forhandlingerne bliver ikke nemme. Der vil komme mange bump på vejen. Jeg håber, at skilsmissen mellem EU og Storbritannien kan ske på en ordentlig måde, og at vi kan fastholde et nært forhold fremover. Det er i alles interesse, siger han i en pressemeddelelse.
Samtidig slår han fast, at udmeldelsen vil have konsekvenser for det indre marked.
- Her skal der ikke herske tvivl om, at regeringens førsteprioritet i forhandlingerne vil være at passe på Danmark. Vi skal sikre gode og rimelige vilkår for handel mellem EU og Storbritannien til gavn for danske virksomheder og forbrugere, siger han.
"Jeg savner jer allerede"
Den britiske EU-ambassadør har på vegne af Theresa May afleveret et officielt brev om udmeldelse til EU's præsident, Donald Tusk.
Det betyder, at den britiske premierminister har aktiveret artikel 50 i Lissabon-traktaten og officielt iværksat brexit.
- Jeg savner jer allerede. Nu handler det om damage control, siger EU-præsident Donald Tusk, efter at han kort forinden har modtaget det formelle brev om britisk udmeldelse af EU.
- For EU vil målet være at minimere omkostningerne for virksomheder, borgere og medlemslande, siger han.
Også Tysklands udenrigsminister, Sigmar Gabriel, har været ude og sige, at parterne skal forsøge at minimere konsekvenserne af brexit så vidt muligt.
Han mener, at skilsmissen mellem EU og Storbritannien skal have mottoet "Lad os forblive venner".
- Vi har brug for hinanden. Vi bør gøre alt for at give næring til gode og venskabelige forbindelser med London i fremtiden, siger han.
Per dags dato har Storbritannien nu to år til at forhandle en aftale om udmeldelse på plads med EU.
Lissabon-traktatens artikel 50:
- 1
Enhver medlemsstat kan i overensstemmelse med sine forfatningsmæssige bestemmelser beslutte at udtræde af Unionen.
- 2
Hvis en medlemsstat beslutter at udtræde, meddeler den det til Det Europæiske Råd.
- 3
Traktaterne ophører med at finde anvendelse på den pågældende medlemsstat på datoen for udtrædelsesaftalens ikrafttræden eller, hvis en sådan aftale ikke foreligger, to år efter meddelelsen i stk. 2, medmindre Det Europæiske Råd efter aftale med den pågældende medlemsstat med enstemmighed beslutter at forlænge denne frist. Kilde: Folketingets EU-Oplysning