Leoparderne kommer: Disse lande vil sende kampvogne til Ukraine

En militæranalytiker peger på, at Ukraine har brug for 'hundredvis' af kampvogne, og en række lande har medgivet, at de vil spæde til.

Leopad, Abrams og Challenger. Efter Tyskland gav grønt lys til at sende de eftertragtede Leopard 2-kampvogne til Ukraine har en række lande rørt på sig. (Foto: © Eric Feferberg, Ritzau Scanpix)

Tysklands "ja" til at sende de tyskproducerede Leopard-kampvogne til krigen i Ukraine har sat gang i en ketchup-effekt fra lande, der også ønsker at sende tunge kampvogne Ukraines vej.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, siger, at Tysklands beslutning om at sende kampvogne kan hjælpe Ukraine til at vinde krigen.

Tysklands grønne lys var afgørende, fordi "Leoparderne" er tyskproducerede, og derfor kræver det tysk tilladelse for andre lande at donere deres kampvogne til Ukraine.

En tilladelse, der nu er givet, og Tyskland sender samtidig et kompagni på 14 kampvogne afsted - en mindre del af vores naboers kampvogne, der ifølge Det Internationale Institut for Strategiske Studier (IISS) skulle rumme over 300 Leopard 2-kampvogne.

Af sikkerhedsårsager er det dog ikke altid helt let at få præcise antal sat på de enkelte landes militære isenkram.

Men spørger man militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Kristian Lindhardt, så kræver det "flere hundrede kampvogne" at gøre en forskel i krigen, og han mener at Ukraines eget ønske om 300 kampvogne lyder "realistisk".

Og med 2.000 kampvogne i Europa, så kan 300 se overkommeligt ud.

Her kan I se, hvor andre lande står i kampvogns-spørgsmålet i skrivende stund:

1

Polen

En polsk leopard-kampvogn i en øvelse fra maj sidste år. (Foto: © Wojtek Radwanski, Ritzau Scanpix)

Tyskland modtog i forgårs en officiel anmodning fra den polske regering om tilladelse til at sende Leopard-kampvogne til Ukraine.

Polen har ifølge IISS omkring 250 Leopard-kampvogne og har tilkendegivet, at de vil sende et kompagni til Ukraine, altså 14, skriver Reuters.

Polen har i længere tid presset på for at få Tyskland til at sige "ja" til, at Leopard-kampvogne kan komme til Ukraine.

2

Storbritannien

Britiske soldater foran en Challenger 2-kampvogn i Estland i forbindelse med et møde møde om militærstøtte til Ukraine den 19. januar. (Foto: © VALDA KALNINA, Ritzau Scanpix)

Storbritanniens premierminister, Rishi Sunak, har onsdag sagt, at Tyskland har taget det "rigtige valg".

Storbritannien har allerede før den tyske udmelding sagt, at landet sender 14 kampvogne af typen Challenger 2.

Men den tyske beslutning er vigtig for antallet af kampvogne, der kan sendes afsted.

- Sammen sætter vi fart på vores indsats for at sikre, at Ukraine vinder krigen, og at der kommer varig fred, siger Sunak ifølge nyhedsbureauet Reuters.

3

Spanien

En spansk Leopart-kampvogn under en militærøvelse i Letland sidste år, hvor også det danske militær deltog. (Foto: © Toms Kalnins, Ritzau Scanpix)

Spaniens forsvarsminister har onsdag sagt, at landet var klar til at sende Leopard 2-kampvogne til Ukraine efter Tysklands beslutning.

- Spanien er villig til, inden for denne koordinering, at samarbejde med vores allierede for at gøre alt, hvad der er nødvendigt, herunder at sende Leoparder, træne i brugen af Leoparder og også at hjælpe med deres vedligeholdelse, lød meldingen fra forsvarsminister Margarita Robles til spanske EFE.

Spanien har over 300 Leopard 2-kampvogne i landets militær. Mange er placeret i Nordafrika, mens 53 i en militærbase i Zaragoza skal repareres, før de kan bruges, skriver Reuters.

4

USA

En M1A1 Abrams-kampvogn under en Nato-øvelse i 2021 (Foto: © VALDA KALNINA, Ritzau Scanpix)

Den amerikanske præsident Joe Biden har annonceret, at hans regering sender 31 af landets tunge Abrams-kampvogne til Ukraine.

Det kommer dog ifølge præsidenten til at "tage tid" at levere kampvognene. Han fremhæver, at ukrainske soldater først skal trænes i at anvende og vedligeholde kampvognene.

De avancerede Abrams-kampvogne er blandt det amerikanske militærs mest kraftfulde og mest avancerede, skriver Reuters.

5

Norge

En Leopard 2-kampvogn på vej ombord på et fragtskib på havnen i Fredriksstad. (Foto: © MOHSSEN ASSANIMOGHADDAM, Mohssen Assanimoghaddam/picture-alliance/dpa/AP Images)

Norge vil også gerne bidrage med nogle af deres Leopard-2 kampvogne. Den norske forsvarsminister har ifølge NRK bekræftet, at de gerne vil sende kampvognene, men antallet endnu uklart.

- Nu er kampvogne blevet vældigt eftertragtet. Norge og regeringen støtter, at der skal doneres kampvogne til Ukraine. Norge skal være med, siger forsvarsministeren, Bjørn Arild Gram.

IISS vurderer, at vores nordiske naboer har 36 Leoparder at give af.

6

Finland

En Leopard-kampvogn på øvelse i Kankaanpää i det vestlige Finland. (Foto: © Heikki Saukkomaa, Ritzau Scanpix)

Finland har tidligere tilkendegivet, at de ville sende Leopard-kampvogne til Ukraine, hvis Tyskland gav grønt lys.

Ifølge den finske forsvarsminister, Mikko Savola, deltager Finland også i internationalt samarbejde om at levere leoparder til Ukraine.

Han vil dog ikke tage stilling til antallet af kampvogne, men han slår fast, at bidraget ikke kan være "særligt stort", skriver finske Yle.

Finnerne, der grænser op til Rusland, har ellers trods deres begrænsede befolkningstal 200 Leopard 2-kampvogne ifølge opgørelsen fra IISS.

7

Frankrig

Frankrig har endnu ikke besluttet, om de vil sende nogle af deres tunge Leclerc-kampvogne til Ukraine. (Foto: © THOMAS SAMSON, Ritzau Scanpix)

Tysklands beslutning har også vakt glæde på det franske præsidentkontor, som dog ikke ejer en eneste Leopard-kampvogn.

- Frankrig byder den tyske beslutning velkommen, og den udbygger og forstærker den støtte, vi har givet med vores levering af AMX-10 RC (mindre pansede køretøjer, red.), lyder det i en skriftlig udtalelse fra præsidentkontoret ifølge Reuters.

Forespurgt om Frankrig nu ville sende nogle af landets efterspurgte Leclerc-kampvogne, sagde en fransk embedsmand til Reuters, at de ville se på muligheden for det uafhængigt af den tyske beslutning.

8

Holland

Holland lejer sine Leopard-kampvogne fra Tyskland, men de er klar til at hjælpe, hvis der er brug for det. (Foto: © Bernd W'stneck, Bernd Wstneck/picture-alliance/dpa/AP Images)

Holland har slået fast, at de er klar til at sende kampvogne til Ukraine, hvis der er brug for det.

- Hvis et bidrag fra Holland hjælper, er vi parate til at gøre det, siger den hollandske premierminister Mark Rutte til RTL.

Holland har egentlig ikke Leopard 2-kampvogne, men landet lejer 18 styk af Tyskland.

9

Sverige

Den svenske forsvarsminister Pål Jonson vil ikke love kampvogne væk allerede nu. (Foto: © Stephanie Lecocq, Ritzau Scanpix)

I Sverige har den svenske forsvarsminister, Pål Jonson, fortalt Svenska Dagbladet, at der ikke er nogle nuværende planer om at sende kampvogne til Ukraine.

Han peger dog på, at der kan blive tale om at sende kampvogne af typen Stridsvagn 122 - den Svenske version af en Leopard-kampvogn - på et senere tidspunkt.

- I dag forberedes der ikke nogen donation af kampvogne fra Sverige, men det er ikke udelukket, at dette kan ske senere hen, siger han.

Vores nordiske naboer har ellers over 120 kampvogne ifølge IISS.

10

Andre lande med Leoparder

En tysk Leopard-kampvogn til Nato-øvelse i 2021. (Foto: © VALDA KALNINA, Ritzau Scanpix)

Der ligger også Leoparder andre steder i Europa og verden, og sneboldseffekten kan derfor fortsætte.

I Grækenland er der omkring 350 og i Tyrkiet kan de prale af omkring 300 ifølge opgørelsen fra IISS.

Den ukrainske Volodymyr Zelenskyj har tidligere peget på, at Portugal var blandt landene, der ville sende nogle af deres kampvogne, skriver CNN. Landet har ifølge IISS 37 styks at give af.

På den anden side af atlanten har Canada omkring 80.

Schweiz - der dog har et neutralitetsprincip - har omkring 130 af kampvognene og i Østrig er der omkring 50.

Slutteligt har Ungarn 12, og Tjekkiet og Slovakiet har begge en enkelt, selvom flere er bestilt ifølge IISS.