Den catalanske separatistleder, Carles Puigdemont, skal sættes bag lås og slå, så snart han sætter fod på dansk jord.
Det mener den spanske anklagemyndighed, der nu vil have udstedt en europæisk arrestordre på den omstridte politiker, som i morgen skal deltage i et debatarrangement på Københavns Universitet.
Før den ordre kan blive udstedt, skal den spanske anklagemyndighed dog først have overbevist en spansk dommer om, at der overhovedet er en sag.
Men selve processen er ikke noget, der behøver at tage mere end et par minutter, forklarer Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen, der er lektor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet.
Og arrestordren kan sagtens ligge klar inden i morgen, siger han.
- Det afgørende for den spanske dommer er, om anklagemyndigheden er i stand til at fremføre et overbevisende bevismateriale, der siger, at Puigdemont har begået en forbrydelse efter spansk lovgivning. Hvis man er i stand til det, vil den spanske dommer sandsynligvis udstede arrestordren uden at blinke, siger han og fortsætter:
- Hvis det sker, er det bare et spørgsmål om at lave en telefonopringning til København. Så er arrestordren også effekt i Danmark, og så vil han blive anholdt, så snart han lander.
Arrestordre trukket tilbage
Carles Puigdemont var selvstyrepræsident i Catalonien og stod bag den omstridte uafhængighedsafstemning i begyndelsen af oktober sidste år.
Den var ulovlig efter spansk lovgivning, og da det catalanske parlament efterfølgende erklærede Catalonien for selvstændigt, valgte den spanske centralregering i Madrid at opløse det catalanske parlament og udskrive nyvalg.
Carles Puigdemont har siden oktober været i eksil i den belgiske hovedstad, Bruxelles, og turen til København vil blive hans første udlandsrejse siden da.
Der har tidligere været udstedt en europæisk arrestordre mod Carles Puigdemont, men den valgte man fra spansk side at trække tilbage i december.
- Fra spansk side var man bange for, at de belgiske myndigheder vil lægge så mange restriktioner på udleveringen, så man i realiteten ikke kunne strafforfølge ham for at forsøge at få Spanien til at falde fra hinanden, forklarer Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen.
Der er dog fortsat en spansk arrestordre på den catalanske separatistleder.
Usædvanlig sag
Selvom der kommer en europæisk arrestordre på Carles Puigdemont, er det dog ikke givet, at de danske myndigheder automatisk vil udlevere ham til Spanien.
Det kræver nemlig, at han har begået en forbrydelse, der også er strafbar i Danmark og som kan blive straffet med mindst ét års fængsel.
- Hvis man når frem til, at det, han har gjort, ikke er en forbrydelse efter dansk lovgivning, så skal man løslade ham, siger han Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen.
Der er dog også den såkaldte positivliste, der dækker over 32 særligt alvorlige forbrydelser, såsom drab og terror. Her skal den pågældende person udleveres, selvom der ikke er tale om en forbrydelse i dansk forstand.
- Før man kan se, om det er tilfældet, skal man se på det materiale, anklagemyndigheden er i besiddelse af. Men at arbejde for, at Spanien skal falde fra hinanden, står ikke på positivlisten, siger Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen og understreger, at hele sagen er ”usædvanlig”.
- EU-stater er generelt kendetegnet ved at være stabile demokratier. Det er første gang, at vi ser en sag, hvor man bruger den europæiske arrestordre mod en løsrivelsesbevægelse, siger jura-lektoren.
Udover mandagens arrangement på Københavns Universitet, hvor han skal debattere med professor Marlene Wind og professor Christian F. Rosbøll, skal han efter planen mødes med flere folketingspolitikere, heriblandt Magni Arge fra det færøske parti Tjóðveldi, tirsdag.
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:59cd01576187a4088c022721