Københavns Universitet bliver vært for den catalanske separatistleder, Carles Puigdemonts, første tur udenfor Belgien, siden han søgte eksil i Bruxelles i oktober.
I den danske hovedstad skal han deltage i et debatarrangement om den politiske situation i Catalonien og de udfordringer, den spanske regering står over for, efter at Catalonien med Carles Puigdemont i spidsen gennemførte en uafhængighedsafstemning i oktober.
Og det er et besøg som Mikkel Vedby Rasmussen, institutleder for Institut for Samfundsvidenskab, ser frem til.
- Han er en spændende og kontroversiel figur, som vi glæder os til at bruge en eftermiddag med, siger han.
- Vi har selvfølgelig overvejet, hvordan hans besøg vil blive modtaget, og vi har forhørt os, hvor vi skal forhøre os, og vurderet, at det vigtigste er at have en fordomsfri debat. Det er ikke vores intention at skabe problemer for nogen, siger han.
Danmark er idealsamfundet
Når Danmark er det første land, Puidgemont besøger efter sit eksil, så er det næppe en tilfældighed. Det vurderer DR's Europakorrespondent, Anna Gaarslev.
- Det er nærliggende at forestille sig, at Puigdemont vælger at komme til Danmark, simpelthen fordi Danmark er et land, som uafhængighedsforkæmperne meget gerne vil identificere sig med, siger hun og fortsætter.
- De ser et lille veldrevet land med lav korruption og en forholdsvis velfungerende kontrakt mellem borgere og stat. Det er noget nær et drømmescenarie for mange uafhængighedsforkæmpere.
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:59cd01576187a4088c022721
Uafhængighedsafstemningen i Catalonien var ifølge spansk lov ulovlig, og de spanske myndigheder har tidligere udstedt en europæisk arrestordre på separatistlederen. Men den er blevet ophævet igen i december, og derfor kan Puigdemont nu rejse rundt, som han lyster.
- Men Puidgemonts besøg er ikke noget, der ligefrem vækker begejstring i Spanien. Formelt set er det de spanske domstole selv, der har valgt annullere den europæiske arrestordre. Derfor er der helt formelt ikke noget i vejen for, at han rejser rundt i Europa, siger Anna Gaarslev.
Søger støtte
Afstemningen var ifølge spansk lov ulovlig, og den har medført større omvæltninger i Catalonien. Ni ud af ti vælgere ved afstemningen stemte for en løsrivelse fra Spanien, og selvom det kun var under halvdelen af de catalanske vælgere, der deltog, så valgte Puigdemont at erklære Catalonien for selvstændigt.
Det fik den spanske centralregering i Madrid til at opløse Cataloniens parlament, den lokale regering blev fyret, der blev udskrevet nyvalg, og den spanske regering overtog styringen.
Catalonien har forsøgt at få støtte fra andre europæiske lande, der i vid udstrækning har valgt at afholde sig fra at blande sig i konflikten mellem Spanien og det catalanske selvstyre.
- Derfor kan det her være et led i at prøve at få noget af den støtte, man ikke har fået, siger Anna Gaarslev.