Ruslands præsident, Vladimir Putin, kommer nok ikke til at bruge taktiske atomvåben i Ukraine. Det er den amerikanske præsident, Joe Bidens, foreløbige vurdering af atomtruslen.
- Det tror jeg ikke, han vil, siger Biden i et interview med CNN.
Han anser Putin for at være en "rationel aktør", og ingen rationel person vil bruge et så uforudsigeligt våben, som kan slå tusinder af mennesker ihjel, mener Biden.
Det er en væsentlig anden besked, end den Biden gav i sidste uge, hvor han i usædvanligt direkte bemærkninger advarede om, at verden risikerer et "atom-ragnarok".
- Jeg tror, Biden vil skrue ned for retorikken i forhold til, hvad han sagde i sidste uge, vurderer lektor i Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet Niels Bjerre-Poulsen.
Taktiske atomvåben
- •
Taktiske atomvåben er en mindre type atomvåben.
- •
Det er atomvåben, der potentielt ville kunne bruges mod soldater på slagmarken.
- •
Det er en vigtig skelnen fra de "store" atomvåben, der nærmest kan udslette lande fra landkortet, forklarer Niels Bjerre Poulsen.
- •
Brugen af taktiske atomvåben vil heller ikke nødvendigvis udløse en såkaldt atomkrig.
Dommedags-advarsler
I talen i sidste uge understregede Biden, at Putin, "ikke laver sjov, når han taler om brugen af atomvåben eller biologiske eller kemiske våben".
- Vi har ikke stået over for udsigten til sådan et ragnarok siden Kennedy og den cubanske missilkrise, sagde Biden.
Det var en henvisning til tidligere præsident John F. Kennedy og Cuba-krisen i 1962. Her var USA og Sovjetunionen på nippet til at angribe hinanden med atomvåben som følge af tilstedeværelsen af sovjetiske missiler i Cuba.
Det voldsomme udtryk "atom-ragnarok" og sammenligninger med Cuba-krisen kan have skabt bekymringer hos Bidens rådgivere, og derfor er stilen nu en smule mere afdæmpet, mener Niels Bjerre-Poulsen.
- Vejen ud af det for Biden er at sige, at han ikke tror, Putin vil bruge atomvåben, og at han tror, at Putin er en rationel aktør, siger Niels Bjerre-Poulsen.
Afnormaliser atomvåben
Til gengæld siger Biden, at han mener, at det er uforsvarligt, at Putin taler om muligheden for at bruge atomvåben.
På den måde forsøger Biden at gå op imod Putins hyppige brug af atomvåben-trusler, mener lektoren i amerikanske studier.
- Han vil modgå den normalisering at tale muligheden for at bruge taktiske atomvåben eller andre masseødelæggelsesvåben, hvis russerne bliver yderligere presset i Ukraine - hvad de højst sandsynlig gør, siger Niels Bjerre-Poulsen.
Samtidig signalerede Biden, at det ikke er noget amerikansk ultimativt krav, at Putin skal overgive magten, hvis han taber krigen, så Rusland derved kan undgå et vist ansigtstab.
- Det kan man kalde en eller anden form for kattelem for Putin, hvor man siger, at amerikanerne ikke har et krav om regimeskifte i Rusland, siger Niels Bjerre-Poulsen.
Har forregnet sig
Biden siger også, at han mener, at Putin fuldstændig har fejlvurderet sin evne til at invadere Ukraine.
- Jeg tror, han tænkte, at han ville blive budt velkommen med åbne arme. Jeg tror, han totalt fejlvurderede situationen, lød det fra den amerikanske præsident.
Bidens udtalelser kommer på et tidspunkt, hvor ukrainske styrker har oplevet fremskridt ved den sydlige og østlige frontlinje.
I weekenden sprang en bombe på broen over Kertjstrædet, der forbinder Rusland med Krim-halvøen.
Som modsvar sendte Rusland mandag over 80 missiler mod Ukraines hovedstad, Kyiv, og flere andre byer.
De mange missilangreb er blevet kaldt uacceptable af vestlige ledere. Frankrig kaldte det en krigsforbrydelse, mens EU kaldte missilerne barbariske.
Både seniorforsker og forsvarsminister kalder den seneste tids handlinger for en konfliktoptrapning.