Langkilde: Trumps nye indrejseforbud er mere skudsikkert

Nyt dekret er tjekket af flere ministerier, for det skal holde juridisk, forklarer korrespondent.

Det nye dekret blev ikke præsenteret af Trump selv men af hans ministre, USA's udenrigsminister, Rex Tillerson (tv), justitsministeren Jeff Sessions (midten) og minister for indenrigssikkerhed, John F. Kelly. (Foto: © MARK WILSON, Scanpix)

Folk fra seks overvejende muslimske lande må ikke komme ind i USA i tre måneder, har den amerikanske præsident, Donald Trump, besluttet med et nyt dekret.

Det er præsident Trumps andet forsøg på ifølge ham selv at stoppe radikale islamister fra at begå terror på amerikansk grund.

Første forsøg var et dekret i januar, som dengang også bestod af et indrejseforbud for irakiske statsborgere.

Men det udløste enorme protester, skabte kaos i amerikanske lufthavne og blev til sidst blokeret af føderale domstole.

Nu vil Trump forsøge at få sin politik igennem med en version 2.0 af indrejseforbuddet.

Og modsat første gang, hvor ingen myndigheder var forberedte, har Trumps stab denne gang konsulteret det amerikanske justitsministerium og andre ministerier for at sikre sig, at det nye dekret ikke bliver suspenderet af domstolene.

Det forklarer DR's USA-korrespondent Johannes Langkilde.

- Donald Trump og hans stab har arbejdet minutiøst sammen med Justitsministeriet og andre ministerier og styrelser, som er kommet med input til, hvordan det nye dekret kunne skrives, så man kommer uden om alle de ting, de føderale dommere ikke brød sig om første gang, siger han.

Tager højde for arbejdstilladelser

- Udsigterne er formentlig, at det i langt højere grad vil være skudsikkert og ikke vil være i strid med forfatningen, som de føderale dommere mente, det første dekret var, siger Johannes Langkilde.

Langkilde forklarer, at Trump og hans folk denne gang blandt andet har taget højde for de folk, der allerede har visum eller arbejdstilladelse i USA, og det gør dekretet juridisk mere holdbart.

Det nye dekret om et indrejseforbud gælder folk fra landene Syrien, Iran, Libyen, Yemen, Somalia og Sudan, med mindre borgere derfra allerede har en gyldig tilladelse til at komme til USA.

Irak er dermed fjernet fra listen over berørte lande.

Også folk fra de berørte lande med et såkaldt Green Card får grønt lys til at rejse ind i landet.

Vil undgå løftebrud

Ydermere opfatter regeringen nu syriske flygtninge som alle andre flygtninge, hvor de med det første dekret blev nægtet indrejse 'på ubestemt tid'.

Til gengæld har Trump med det nye dekret forbudt adgang til landet for alle flygtninge i 120 dage.

Og så lister man med det nye dekret ikke længere religiøse minoriteter i prioriteret rækkefølge, som stod skrevet i det første.

- Indrejseforbuddet er vigtigt for Donald Trump, fordi det er et af de emner, som optager mange af hans kernevælgere. Han gik til valg på et indrejseforbud mod muslimer.

- Det er den version, vi ser nu. Det er et generelt indrejseforbud for folk fra en række lande, man mener, der er i risiko for at levere terrorister. Det ligger kernevælgerne på sinde, at Trump fører det ud i livet. Ellers ville de stå lige nu og råbe løftebrud, siger Johannes Langkilde.

Dekretet træder i kraft 16. marts, så myndighederne får denne gang længere tid til at forberede sig og undgå det kaos, der blev skabt første gang.

Her blev borgere fra fra de berørte lande tilbageholdt, nogle strandede i lufthavne, og nogle af dem blev sendt tilbage til deres startdestinition eller nægtet at komme om bord på fly med retning mod USA.