Langkilde: Trump overholder valgløfte med et farvel til Paris-aftale

En udmeldelse af klimaaftalen kan betyde, at USA mister indflydelse i verden, siger USA-korrespondent

Donald Trump har tidligere sagt, at Kina har opfundet ideen om global opvarmning for at skade amerikansk konkurrenceevne (Foto: © JONATHAN ERNST, Scanpix)

- Hvis han har tænkt sig at holde sit valgløfte, så trækker han USA ud af klimaaftalen klokken 21 i aften.

Sådan lyder det fra DR’s USA-korrespondent Johannes Langkilde, efter præsident Donald Trump skriver på Twitter, at han i aften vil annoncere, om USA træder ud af den internationale klimaaftale fra Paris i 2015.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/870083798981111808

Ifølge Johannes Langkilde burde det ikke komme som et chok for nogen, hvis Trump meddeler, at USA forlader Paris-aftalen, da han har længe har lagt op til det.

- Under sin kampagne har han jo lovet, at han ville trække USA ud af Paris-aftalen og sagt det ved forskellige lejligheder, senest ved G7-topmødet har han også været skeptisk over for aftalen.

Koster mange penge

Donald Trump har længe været en arg modstander af klimaaftalen, som, han mener, er en dårlig forretning for USA, og samtidig har han flere gange sat spørgsmålstegn ved videnskaben bag.

- Hovedargumentet for Trump er, at det koster USA mange penge at være med i aftalen, og han mener, det er penge, der bliver spildt, fordi klimaforandringer ikke nødvendigvis er menneskeskabt. Trump har tidligere kaldt det fup og fidus og noget, kineserne har opfundet, siger Johannes Langkilde.

Resten af verden vil fortsætte uden USA

Selvom Trump i aften skulle holde sit valgløfte og trække USA ud af Paris-aftalen, så skal man ikke regne med, at andre store lande følger trop.

- Hvis Trump trækker USA ud af aftalen, bliver forholdet til internationale partnere besværet. Hvis man ser på reaktionerne rundt omkring i verden, ser det ud som om, resten af verden har tænkt sig at fortsætte arbejdet med Paris-aftalen. Europa og Kina ser ikke ud til at sætte bremserne i, siger Johannes Langkilde.

Han peger samtidig på, at en udtræden fra klimaaftalen kan påvirke forholdet til Kina, som Trump tidligere har udråbt til USA's fjende.

- Det kan betyde, at USA kan miste indflydelse i verden - måske endda til Kina, som man i forvejen har et betændt forhold til. I Kina bruger man mindre og mindre kul, da man har fået øjnene op for, hvor meget det forurener i byerne, hvilket er en af årsagerne til, at USA eksporterer mindre kul til Kina.

Virksomheder protesterer

Det er ikke kun blandt verdensledere i det internationale samfund, at Trump møder modstand mod sin klimaskepsis. På hjemmefronten har flere af landets største virksomheder meldt sig i koret, der vil have præsidenten til at bakke op om Paris-aftalen, heriblandt teknologivirksomheder og fødevareproducenter.

I dag har to af verdens største olieproducenter, Exxon Mobil og ConocoPhillips, gentaget deres støtte til planerne om at skære i USA’s CO2-udledning. De argumenterer for, at USA får størst mulig indflydelse på den globale klimapolitik, som påvirker deres indtjening.

- Der er store virksomheder i USA, som mener, at der er god fornuft i at blive i aftalen af forskellige årsager, men ikke mindst fordi det kan være godt for bundlinjen. Så spørgsmålet er, i hvor høj grad Trump faktisk kan trække USA væk fra de internationale klimamål, skulle de træde ud, siger Johannes Langkilde.