Fra juni næste år kan det være slut med at sidde på passager- eller bagsæde som kvinde i Saudi-Arabien.
Landets kong Salman har nemlig her til aften præsenteret et nyt dekret, der giver saudiarabiske kvinder mulighed for at få kørekort og lov til at sætte sig bag rattet i en bil.
Dermed får de saudiarabiske kvinder som de sidste i verden også lov til at føre en bil.
- Et eller andet sted er det jo lidt absurd at skulle byde noget velkomment, som burde være en helt åbenbar rettighed for enhver, om man er mand eller kvinde, siger Trine Christensen, der er generalsekretær for menneskerettighedsorganisationen Amnesty International Danmark.
Og selvom det ifølge Amnesty International er et helt åbenlyst skridt i den rigtige retning, så er det vigtigt.
- Det er et rigtig vigtigt skridt og et af dem, som mange saudiarabiske kvinder har skreget på i mange, mange år, siger Trine Christensen og fortsætter:
- Der er ikke nogen tvivl om, at det her skridt giver en bevægelsesfrihed, og der er også kvindelige aktivister, der er endt i fængsel i forsøg på at gøre opmærksom på, at de burde have den ret. Men med mindre man får gjort op med nogle af de andre væsentlige ligestillingsproblemer i landet, så er det her fortsat kun et lille skridt og et nærmest symbolsk skridt.
Ændringen af lovgivningen vil først træde i kraft i juni næste år, fordi landet først skal geares til at kvinder kører bil, og politiet skal trænes til at interagere med kvinder på en måde, som de ikke er vant til, skriver New York Times.
Nyhed præsenteret i Washington
Kong Salman præsenterede nyheden på saudiarabisk stats-tv tidligere på aftenen, men blev også sendt direkte i Washington D.C. i USA. Og det siger noget om kongedømmets bevæggrunde for at ændre lovgivningen, vurderer DR's mellemøstkorrespondent, Michael S. Lund.
- Jeg tror, at det sker, fordi Saudi-Arabien i lang tid godt har vidst, at køreforbuddet for kvinder ikke var særlig praktisk. Men også, at det har givet dem et rigtig dårligt image i udlandet. Det kan man også se ved, at Saudi-Arabien altså har meldt det her ud på alle flader, siger han.
Den saudiarabiske ambassadør i USA siger til Reuters, at kongedømmet har besluttet at lave lovændringen, fordi det er det rigtige tidspunkt, og at Saudi-Arabien har "et ungt, dynamisk og åbent samfund".
Og det falder lige ned i kongedømmets opfattelse af sig selv, siger Michael S. Lund. Kong Salman har forsøgt at fremstå lidt mere moderat end sine forgængere, og han har udnævnt sin søn til kronprins og lovet en række reformer.
- Det er en del af kongefamiliens politik at forsøge at fremstå lidt mere moderate og sige, at man forsøger at ændre det saudiarabiske samfund, siger Michael S. Lund.
Ingen værge for at få kørekort
Saudi-Arabien er ledet af kong Salman bin Abdulaziz Al Saud og er styret ud fra sharia-lov. Kvinder har kun ganske få rettigheder og kan nærmest ikke træffe selvstændige beslutninger uden en mandlig værge. Ifølge Saudi-Arabiens ambassadør i USA vil kvinder dog ikke være nødt til at få tilladelse af deres værge for at få kørekort.
Selvom ophævelsen af køreforbuddet for kvinder er skridt i den rigtige retning, er der dog stadig lang vej igen for kvinders rettigheder i kongedømmet, mener Trine Christensen fra Amnesty International.
- Så længe der skal en mandlig værge til at kunne få et pas, kunne gifte sig, kunne uddanne sig og så videre, så er der rigtig langt igen. Så vi må bede om, at det ikke stopper her, men fortsætter ud i nogle af de her andre områder.
Og det er vigtigt at huske, at selvom kvinder får lov at køre bil, så er Saudi-Arabien ikke et frit land, hvor kvinder såvel som mænd kan gøre, som det passer dem.
- Der er stadig rigtig mange ting, som er ulovlige i Saudi-Arabien. Hvis du har for lidt tøj på som kvinde, hvis du danser i offentligheden, holder fest og drikker alkohol, så ryger du altså i fængsel. Så det er stadigvæk et meget konservativt land, siger Michael S. Lund.