Krisetilstand i London: 'Vores sundhedsvæsen risikerer at blive overrendt'

Londons borgmester håber, at byens indbyggere nu vil udvise mere disciplin.

Briterne oplever lige nu tredje større nedlukning, siden corona-virusset kom til landet i begyndelsen af 2020. (Foto: © TOLGA AKMEN, Scanpix)

- Virusset er ude af kontrol, og vores sundhedsvæsen risikerer at blive overrendt. Med det mener jeg, at der er en risiko for, at vores hospitaler løber tør for ledige sengepladser, hvis virusset fortsætter med at sprede sig.

Sådan lød det fra Londons borgmester Sadiq Khan, i forbindelse med at han har indført en krisetilstand i den britiske hovedstad.

En krisetilstand minder om en undtagelsestilstand, uden at borgmesteren får lige så mange beføjelser til for eksempel at erklære udgangsforbud. Til gengæld kan man sætte kontakt mellem forskellige myndigheder, der ellers ikke plejer at arbejde sammen.

Borgmesterens beslutning kommer, efter han har været i dialog sundhedsvæsnets ledelse.

- På landsplan er det en ud af 50, der er smittet. I nogle dele af London er det en ud af 20, lyder det fra Sadiq Khan.

Det er et opsigtsvækkende træk, at Londons borgmester nu erklærer krisetilstand, lyder vurderingen fra DR's korrespondent i Storbritannien, Tinne Hjersing Knudsen.

- Det sker nogle gange, at nogle myndigheder erklærer en større krise på deres område. Det gjorde brandvæsenet i 2017, da Grenfell-tårnet brændte. Men det, Sadiq Khan har gjort i dag, er, at erklære krisestilstand på tværs af alle myndigheder i hele byen. Det er ikke sket i mange år, så det understreger situationens alvor.

Der blev også erklæret krisetilstand efter terrorangrebene på London Bridge og ved Westminster i 2017.

Tegn på manglende disciplin

Briterne lever lige nu under den tredje hårde nedlukning i løbet af pandemien. London har været særligt hårdt ramt, når det kommer til antal smittede og døde. Men noget tyder på, at byens indbyggere ikke tager situationen alvorligt nok. Det fortæller Tinne Hjersing Knudsen.

- I mange dele af byen er smitten meget udbredt, og alligevel viser data for brugen af offentlig transport, at væsentligt flere bevæger sig rundt i forhold til under den første nedlukning i foråret. På samme måde er der væsentligt flere børn, der bliver sendt i skole denne gang, fordi forældrene påstår, de ikke kan arbejde hjemme fra og har brug for nødpasning.

Det er blandt andet derfor, Sadiq Khan nu har erklæret krisetilstand.

- Når Sadiq Khan gør dette, så er det ligeså meget for at nå ud til dem, der ikke tager krisen alvorligt nok. Og så kommer erklæringen med en klar opfordring til Boris Johnson og regeringen om at stramme reglerne yderligere og eksempelvis indføre krav om mundbind generelt i det offentlige rum. Det kan borgmesteren i London ikke selv indføre, selvom han gerne ville, siger Tinne Hjersing Knudsen.

Ny variation presser

I Storbritannien har en ny variant af coronavirusset fået fat, og det er blandt andet på den baggrund, at Khan går til mere drastiske midler.

Det anslås, at den nye variant er helt op til 70 procent mere smitsom, end de variationer der tidligere er blevet registreret.

Hospitalerne i London modtager dagligt 800 coronapatienter for tiden.

Sadiq Khan håber på, at Londons indbyggere nu vil tage alvoren endnu mere alvorligt.

- Der er blevet krævet meget af indbyggerne i London de seneste tolv måneder, men jeres beslutninger og handlinger lige nu har aldrig været vigtigere, lød det fra borgmesteren.