Det kan godt være, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har planer om at tale om blandt andet grøn energi, frihandel og Nato-samarbejdet, når han senere på dagen sætter sig til rette over for den amerikanske præsident, Donald Trump.
Men hans altoverskyggende mål bliver at få opbygget et både personligt og solidt forhold til den magtfulde regeringsleder.
Det fortæller DR’s internationale korrespondent, Steffen Kretz, som lige nu befinder sig i den amerikanske hovedstad, Washington D. C., hvor han skal dække statsministerens besøg i Det Hvide Hus.
- Løkke vil tale med Trump om nogle af de ting, som den danske regering mener, er vigtige. Men det bliver ikke sådan, at Løkke når dagen er omme, vil kunne sætte sig ned og sige, at han har nået en milepæl, og at han er kommet igennem med nogle budskaber, som Trump nu vil indrette sin politik efter, siger Steffen Kretz og fortsætter:
- Besøget handler mere om, at Løkke skal prøve at få skabt et personligt bånd og en dialog med Trump, som kan komme til at vare nogle år frem. De skal få skabt en diplomatisk kontakt og en menneskelig forbindelse, så de kan lytte til hinandens bekymringer, siger han.
Stor stjerne i Washington
Lars Løkke Rasmussen er blot den fjerde europæiske regeringsleder, der besøger Donald Trump, efter at han blev taget i ed som USA’s præsident i januar.
Og det viser ifølge Steffen Kretz, at den amerikanske regering betragter Danmark som en tæt allieret.
- Det hænger sammen med, at Danmark har været til stede, når USA har udkæmpet sine krige i de seneste år. Vi har været villige til at risikere soldaters liv, og det husker man i Det Hvide Hus, siger han.
Og netop forsvaret kommer til at fylde en del under dagens møde. Den amerikanske præsident har længe kritiseret de andre Nato-lande for ikke at bruge to procent af deres bruttonationalprodukt på forsvaret, som ellers er kravet for at være en del af forsvarsalliancen.
Danmark bruger eksempelvis 1,17 procent af bruttonationalproduktet på forsvaret, og det skal op, hvis det står til den amerikanske præsident.
Men det er et synspunkt, som Lars Løkke Rasmussen håber, at han kan få nuanceret.
- Ifølge Løkke handler forsvarssamarbejdet ikke kun om penge, men også om hvor villige de enkelte lande er til at stille op. Og Danmark har været meget villig til det, siger Steffen Kretz.
Udover besøget i Det Hvide Hus skal Lars Løkke Rasmussen også besøge udenrigsudvalgene i både Senatet og Repræsentanternes Hus.