ANALYSE Dansk jazz-legende åbner Trumps døre for Løkke

Donald Trumps svigerdatters danske morfar er lidt overraskende blevet en vigtig del af dansk diplomati.

Jazzmusiker, kapelmester og orkesterleder Kai Ewans kom lidt overraskende til at spille en stor rolle i statsminister Lars Løkke Rasmussens første samtale med USA's nyvalgte præsident, Donald Trump. Ewans er nemlig morfar til Trumps svigerdatter. Det har dansk diplomati spillet på siden, og nu modtages Løkke i Det Hvide Hus som den bare fjerde europæiske regeringsleder. Her ses Kai Ewans sammen med sangerinde Aase Werrild. (Foto: © Henning Thempler, Scanpix)

Der er nok af Erasmus Montanus-analyser af dansk politik. Dem, der er skåret over logikken: "En sten kan ikke flyve. Morlille kan ikke flyve. Ergo er morlille en sten!"

På den anden side. Ludvig Holbergs berømte komediefigur Erasmus Montanus - eller Rasmus Berg, som han hed, indtil han kom til Kjøbenhavn og blev akademisk og klogere end ti tosser - kom ned på jorden, da han til sidst blev tvunget til offentligt at sige, at Jorden er flad som en pandekage.

Med andre ord: Det utrolige er nogle gange rigtigt.

Således advaret om det, som følger her, kan man konstatere, at den danske jazz-pioner Kai Ewans (1906-1988) tilsyneladende har en ikke helt ubetydelig rolle i det opsigtsvækkende besøg, som statsminister Lars Løkke Rasmussen i dag aflægger hos USA's præsident Donald Trump i Det Hvide Hus.

Nuvel. Det er ikke første gang, at Danmark bliver anerkendt for de gode relationer over Atlanten. Fogh besøgte sin nære allierede George W. Bush flere gange. Mest opsigtsvækkende var det, da han endda blev inviteret hjem på ranchen i Texas. De var nærmest venner, måtte man forstå, og de besøgte hinanden otte gange i alt.

Men Løkke har også besøgt Obama i Det Hvide Hus og har været vært for ham i Danmark. Helle Thorning-Schmidt var i Det Hvide Hus hos Obama to gange, og billedet af de to i et selfie-øjeblik ved Nelson Mandelas begravelse gik verden rundt. Clinton fik hele Danmark til at boble af 90'er-optimisme, fremtidshåb og national stolthed, da han besøgte Nyrup og København - blandt andet med en mindeværdig tale for et menneskehav på Nytorv i et sommerklædt København. Schlüter besøgte Reagan.

Bemærkelsesværdigt at Løkke skal mødes med Trump

Amerikanske præsidenter har selvfølgelig ikke en lille nation, der i mange amerikaners opfattelse måske er hovedstaden i IKEA, som højeste prioritet. Derfor bliver lidt opmærksomhed fra den kant bestemt set på med stolthed og selv en times møde med USA's præsident kan være af stor betydning.

Derfor er det også bemærkelsesværdigt, at Løkke nu skal møde præsident Trump som bare den 9. regeringsleder i verden. Og den 4. europæiske leder. Hvorfor inviterer Trump ikke store nationers ledere først? Frankrigs Hollande, Italiens Gentiloni, eller måske EU's rådsformand, Donald Tusk?

Svaret er tilsyneladende: Kai Ewans.

I den første samtale, Løkke havde med den nyvalgte præsident Trump i telefonen, kom det nemlig frem, at Trumps søn er gift med Vanessa Trump (født Vanessa Kay Haydon), som er barnebarn af Kai Ewans. Hun kan angiveligt tale lidt dansk, og Trump fandt det passende at kalde hende til telefonen, da han talte med den danske regeringschef, så hun kunne være med på linjen.

Løkke kan beskyldes for meget - og det bliver han - men ikke at være dårlig til at snakke med høj som lav, og den lidt besynderlige situation mundede angiveligt ud i en snak om, at Vanessa da bare skulle komme forbi til en frokost i København, og at Løkke da skulle besøge Trump i Washington.

Gælder om at holde præsidenten interesseret

For diplomatiet gælder alle kneb, og her var en åbning, der kunne bruges. Siden har ambassadør i Washington Lars Lose brugt den danske familie-forbindelse til at tilkæmpe sig minutter på tomandshånd med præsidenten, som i øvrigt igen henviste til sin samtale med Løkke.

Hjemme i Statsministeriet har man også interesseret sig for Kai Ewans-sporet, der nu angives som en af forklaringerne til, at Løkke får en time med præsident Trump. Nu gælder det så om for Løkke at bruge sine talegaver til at holde den noget utraditionelle præsident interesseret.

For der er nok at tale om for Løkke. Han vil bruge sin tid med Trump til at forklare, at Danmark måske nok ikke bruger de to procent af BNP på forsvaret, som er målet ifølge Nato. Men forsvarsbudgettet er nu på vej op, og på mange andre områder leverer Danmark forbilledligt i forsvarssamarbejdet, vil det lyde.

Han vil også fortælle Trump, at frihandel ses som et gode på de her kanter. Og at der faktisk er både penge og sikkerhed i grøn energi, som Danmark i øvrigt gerne fortsat leverer de teknologiske løsninger til over til vennerne i USA. Der vil nok også falde et ord om EU som en vigtig fredsskabende organisation i Europa og vigtigheden af fortsatte stærke partnerskaber over Atlanten.

Nogle mener, at Trump lytter til den første, der taler til ham. Det kan Løkke jo kun håbe på. I hvert fald er det i diplomatiet ikke uvæsentligt, at Løkke har adgang til præsidenten. Med sig under armen har Lars Løkke Rasmussen i øvrigt en gammel LP med Kai Ewans, som han har fået fisket frem i en af Københavns antikvariater.

Går snakken i stå, kan de jo sætte sig ned og lytte på den. Det var Kai Ewans, der skrev "Det bli'r aldrig det samme igen".

Nå ja. Og "Murder in the Madhouse".