Der er udsigt til, at USA's præsident Donald Trump snart sætter sig ned og tager en snak med Nordkoreas leder, Kim Jong-un.
Det meddelte Det Hvide Hus i går. Meddelelsen kom som følge af en personlig invitation fra Kim Jong-Un til den amerikanske præsident. Detaljerne omkring mødet er fortsat uafklarede, men det vil formentlig finde sted til maj.
Men hvordan er de to lande gået fra trusler om atomkrig til aftaler om topmøder på blot et halvt år - og hvad kan der komme ud af mødet mellem dem?
Vi har bedt DR's korrespondenter i USA og Asien, Lillian Gjerulf Kretz og Philip Khokhar, om at forklare omstændighederne for mødet fra hver deres verdensdel.
Hvor bemærkelsesværdigt er det, at Donald Trump har sagt ja til at mødes med Kim Jong-Un?
Lillan Gjerulf Kretz, USA-korrespondent:
- Hvis mødet ender med at finde sted, så vil det være historisk. En amerikansk præsident har aldrig tidligere mødes med en leder fra Nordkorea.
- Samtidig så vil sådan et topmøde være en højst overraskende kulmination på måneders intens og farlig ordkrig mellem de to ledere, som har hånet hinanden offentligt, mens nordkoreanerne har sendt en strøm af raketter til vejs og foretaget underjordiske prøvesprængninger. Altså: Den her udmelding er højst bemærkelsesværdigt.
Philip Khokhar, Asien-korrespondent:
- Det her er helt uden fortilfælde. Der var ingen, der havde troet på, at USA’s præsident ville mødes med Kim Jong-Un – ikke på grund af Kim Jong-Uns person selv, men fordi han har brugt flere år på at provokere USA, på at bygge missiler, der formentlig kan nå den amerikanske kyst og med at true USA med atomødelæggelse.
- Den her belønning, som det her bliver opfattet af Kim Jong-Un, var der ikke nogen, der havde forudset, at Trump ville give ham, selvom han faktisk i valgkampen i 2016 sagde, at han da godt kunne spise en burger med Kim Jong-Un. Det her er nærmest historisk, at en amerikansk præsident siger, at han vil mødes med en diktator, der har brugt flere år på at provokere USA.
Hvad kan man forvente af mødet?
Lillan Gjerulf Kretz, USA-korrespondent:
- Udgangspunktet er svært: USA kræver, at Nordkorea skal opgive det atomvåbenprogram, som landet har arbejdet på i årevis, og som landets styre ser som nøglen til Nordkoreas egen overlevelse.
- Nordkorea kræver, at USA giver nagelfaste garantier for, at supermagten ikke vil forsøge at omstyrte den nordkoreanske leder. Men sådan en garanti gav præsident Bill Clinton i sin tid, uden at det ændrede noget - Nordkorea fortsatte ufortrødent. Så det er et stort spørgsmål, hvad der kan komme ud af mødet.
Philip Khokhar, Asien-korrespondent:
- Ambitionen om en atomfri koreansk halvø vil ikke ske foreløbig. Og hvis det sker, vil det tage mange år og kræve nogle meget svære amerikanske garantier. Historisk set har Nordkorea sagt, at amerikanerne, som er talstærkt til stede i Sydkorea, helt skal forlade Sydkorea, for at det kan ske.
- Det vil USA ikke gå med til, og derfor må man opfinde nogle andre garantier, så Kim Jong-Un tør opgive de her atomvåben. Så han ikke ligger søvnløs hver aften og tænker, skal det gå mig, som det gik Saddam Hussein og Gadaffi - to mænd, der faktisk gik i gang med forhandle med verden om deres atomvåbenprogrammer, men som i sidste ende faldt, fordi de ikke havde disse altafgørende angrebs- og forsvarsvåben.
Hvilke reaktioner kan man forvente i USA og Asien?
Lillian Gjerulf Kretz, USA-korrespondent:
- Det, som nok overrasker de fleste, er, at præsident Trump straks har sagt, at han vil mødes med Nordkoreas leder, Kim Jong-Un: Altså, inden de to lande har forhandlet nogen form for aftale på plads for mødet.
- Det ser en række eksperter her som en alvorligt satsning fra Trumps side - normalt har embedsmænd arbejdet i månedsvis på at nå en aftale inden et topmøde - her skal de to ret impulsive ledere tilsyneladende selv nå frem til en aftale, når de angiveligt skal mødes til maj.
Philip Khokar, Asien-korrespondent:
- De fleste lande vil modtage det her positivt, i hvert fald de lande, der har noget med krisen at gøre. I Sydkorea har man længe ment, at det var på tide at forhandle, så der vil det falde i god jord, også hos den siddende præsident Moon. Her i Kina, hvor jeg befinder mig, vil man også være lettet. Det er dybest set det, man i Kommunistpartiet har sagt i årevis skulle ske.
- Jeg tror, at USA’s meget nære allierede Japan vil føle, at den her beslutning er truffet hen over hovedet på dem og at det er gået meget hurtigt. Japanerne ønsker en langt hårdere kurs overfor Nordkorea. Man vil dog ikke komme til at se japansk offentlig kritik af Trump – det har de ikke for vane.