Korrespondent: Voldsomt angreb i Kabul er en sejr for terroristerne

Flere ambassader blev ramt i angrebet i Kabul, der var særligt voldsomt, siger Philip Khokhar

Mindst 80 er blevet dræbt af en bilbombe, der eksploderede tæt på flere ambassader i Afghanistans hovedstad, Kabul. (Foto: © MOHAMMAD ISMAIL, Scanpix)

De afghanske myndigheder er stadig ved at gøre dødstallet op, efter at en kraftig bombe i morges eksploderede i myldretiden i Afghanistans hovedstad, Kabul, og dræbte mindst 80 personer og sårede 350.

Bomben, der ifølge myndighederne var en bilbombe, sprang ved den tyske ambassade i et kvarter, hvor flere andre lande har deres ambassader, og hvor også udenlandske medier holder til.

Selv om ingen har taget skylden for bombeangrebet endnu, så vurderer DR's Asien-korrespondent, Philip Khokhar, at gerningsmændene er lykkedes med deres mål.

- Strategien bag angrebet er formentlig at vise, at der ikke er nogle sikre steder i Afghanistans hovedstad. Det er altid en sejr for terroristerne, når det lykkes dem at komme ind i de her områder, hvor der er mange ambassader og ministerier - og hvor overklassen i Kabul befinder sig, siger han.

Ifølge Philip Khokhar var det et usædvanligt angreb, der ramte den afghanske hovedstad her til morgen.

- Alt tyder på, at det var en usædvanlig voldsom bombe, der blev detoneret i dag. Antallet af sårede og dræbte har været enormt, og det har blandt andet taget flere timer at få de sårede til hospitaler i nærheden. Det her er ikke ’bare’ endnu en bombe i Kabul, som der ellers er mange af, siger han.

Tyder på Islamisk Stat

Som nævnt har ingen endnu påtaget sig skylden for det voldsomme angreb, men ifølge nyhedsbureauet AP nægter terrororganisationen Taleban at stå bag.

Ifølge Philip Khokhar er der formentlig kun én gruppe ud over Taleban, som kan stå bag, og det er Islamisk Stat.

- Det ligner andre angreb, som Islamisk Stat har gennemført, siger han.

- På det seneste har vi set, at Islamisk Stat i Afghanistan er blevet langt mere aggressive og ekstreme end Taleban. Men det er en klar sejr for dem, uanset hvem der står bag, når nogen er i stand til at angribe i det her område.

Indtil nu har Islamisk Stat ikke stået så stærkt i Afghanistan, men man frygter, at landet kan blive et nyt Irak eller Syrien. Derfor er den amerikanske regering også begyndt at tale om at sende flere soldater til Afghanistan, og man har også spurgt Danmark forsigtigt, om vi kan sende flere soldater til landet.