Korrespondent: Tyrkerne er vågnet op til et splittet land

Halvdelen af tyrkerne synes, at valgresultatet er fantastisk, mens den anden halvdel anser det som forfærdeligt, fortæller Michael S. Lund.

Nej-sigerne demonstrerer på Istanbuls gader i aftes, efter valgresultatet blev offentliggjort. (Foto: © Yasin Akgul, Scanpix)

Det var en snæver valgsejr, Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, i aftes hev hjem.

Omkring 51 procent af tyrkerne stemte ifølge Erdogan ”ja” til at ændre forfatningen, og det er dermed et endnu mere splittet land, tyrkerne i dag er vågnet op til. Sådan lyder det fra DR’s mellemøstkorrespondent Michael S. Lund, der befinder sig i Istanbul.

- Lige over halvdelen synes, at det er fantastisk med en ny forfatning, men den anden halvdel synes, at det var et forfærdeligt valg. Og når afstemningen var så tæt, vil Tyrkiet nok fortsat være et meget splittet land, siger han.

Ikke desto mindre er der ifølge Michael S. Lund her til morgen stille og roligt i Istanbul, og folk går på arbejde, som de plejer. Et snævert flertal af indbyggerne i den tyrkiske storby stemte nej, ligesom det var tilfældet i storbyen Izmir og hovedstaden Ankara.

I venstreorienterede kvarterer af Istanbul var der ifølge DR’s mellemøstkorrespondent mindre demonstrationer efter valgresultatet. Men på Taksim-pladsen i centrum af byen var der sejrsstemning:

- Ja-fløjen kom ud på gaden. Folk kørte rundt i biler, viftede med flag og råbte ”Gud er stor”, siger Michael S. Lund.

Dagen derpå foregår der ifølge Michael S. Lund et politisk spil. Modstanderne vil have valgresultatet undersøgt, men der er ikke stor tiltro til, at det vil ændre noget.

Tyrkiske aviser hylder valgresultatet

Reaktionerne på valgresultatet kan i dag læses i de tyrkiske aviser, og her er der overvejende støtte at finde til Erdogan.

- Mange af de store aviser hylder præsidenten og støtter ham. Oppositionsaviserne er ikke lige så store og har ikke lige så mange læsere. Desuden er 150 medier lukket efter kupforsøget i sommer, så der er færre stemmer i mediebilledet end tidligere, siger Michael S. Lund.

Med Tyrkiets ”ja” til den nye forfatning kan præsidenten udpege alle ministre uden parlamentets godkendelse, erklære undtagelsestilstand, afsætte parlamentet og udskrive valg, når vedkommende ønsker.

Præsident Recep Tayyip Erdogan, som har ledet Tyrkiet de sidste 14 år, vil med den nye forfatning kunne blive siddende på magten frem til 2029.