Ekspert: EU og Tyrkiet skal finde et nyt forhold

For dele af EU vil resultatet af dagens folkeafstemning give en kærkommen stabilitet mellem unionen og Tyrkiet, mener ekspert.

- I dag har Tyrkiet truffet en historisk beslutning. Med folket har vi virkeliggjort den vigtigste reform i vor historie, lød det fra præsident Recep Tayyip Erdogan søndag aften til journalister. (Foto: © handout, Scanpix)

Tyrkiet står over for at skulle have en ny forfatning, efter at et flertal af befolkningen i aftes stemte for en ændring.

Forfatningsændringen er blevet kritiseret for at give præsidenten flere magtbeføjelser. Derudover har valgkampen op til i dag sat forholdet mellem Tyrkiet og flere EU-lande under pres, og beskyldninger og kritik er føget frem og tilbage.

Derudover har store dele af Tyrkiet været meget skuffet over den europæiske reaktion oven på sidste års kupforsøg.

Og valgresultatet er med til at understrege den afstand, der er kommet mellem Europa og Tyrkiet, mener seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, Cecilie Felicia Stokholm Banke. Hun forklarer, at EU og Tyrkiet nu skal forsøge at finde et nyt forhold.

- Vi vil se et nyt forhold mellem EU og Tyrkiet, som går væk fra optagelsesforhandlinger, som bliver et nyt modus vivendi, og det skal man finde her inden for det næste års tid.

Journalist: Forholdet vil bestå

Men for dele af EU vil afstemningens resultat være kærkommen. Det mener i hvert fald Mathias Findalen, der er Tyrkiet-kender og ekstern lektor på tyrkiske studier på Københavns Universitet.

- Jeg tror, at hovedpersonen i EU, Angela Merkel fra Tyskland, har det rigtig fint med det her resultat og med at få noget ro på, for et nej havde skabt en situation, hvor man skulle til at finde ud af, hvem man skal forhandle med, hvem man skal lave aftaler med, hvorimod der nu – særligt i forhold til den her meget vigtige flygtningeaftale med Europa – er et klart mandat, og det er Erdogan, forklarer han.

- Så vil der selvfølgelig også være andre dele og grupperinger inden for Europa, som synes, det her er dybt problematisk, fordi det er en uheldig drejning.

En udlægning, som journalist og forfatter med kendskab til Tyrkiet Deniz Serinci bakker op omkring.

Derfor tror han også på, at forholdet mellem EU og Tyrkiet vil bestå.

- Tyrkiet har en interesse i forhold til import og eksport – EU er en vigtig handelspartner for tyrkerne. Særligt nu, hvor økonomien går rigtig dårligt i Tyrkiet, forklarer han.

- Men Europa har også en interesse i et samarbejde med Tyrkiet i forhold til at stoppe flygtningestrømmen fra Syrien, at få lukket grænsen til Syrien, så hellige krigere ikke kommer fra Europa til Syrien igennem Tyrkiet, og andre sikkerhedsmæssige årsager.

Valget blev meget tæt og ifølge landets præsident, Recep Tayyip Erdogan, var det omkring 1,3 millioner stemmer, der skilte de to parter ad.