EU og Kina står klar til den fulde implementering af Paris-aftalen – uden tilbagefald.
Det er den klare udmelding fra Kinas premierminister, Li Keqiang, og Europa-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, forud for et topmøde i Bruxelles i dag.
Og selv om USA’s farvel til klimaaftalen er en skuffelse for mange, så er det også en gylden mulighed for kineserne for at være bannerførere for den grønne omstilling, fortæller DR’s Asien-korrespondent, Philip Khokhar.
- Kineserne er selvfølgelig kede af, at USA forlader klimasamarbejdet. Men det her er samtidig en mulighed både økonomisk og moralsk set, som kineserne slet ikke havde set komme.
Økonomisk og symbolsk
Kina indtager førstepladsen på to områder, når det kommer til klima.
Den ene er som verdens største CO2-udleder, og den anden er førstepladsen i investeringer i vedvarende energi. Og forspringet, når det kommer til grøn omstilling, kan Kina komme til at øge markant i de kommende år – takket være Donald Trump.
- Hvis USA for alvor skruer ned for klimaambitionerne i de kommende år, så vil Kina få et endnu større forspring, siger Philip Khokhar.
- Men endnu vigtigere så kan præsident Xi Jinping fremstille sig selv som en ansvarlig og grøn leder. Det er ikke en situation, man havde forestillet sig i Kina - at resten af verden begynder at orientere sig mod Kina. Ikke kun på klimadagsordenen, men også på områder som for eksempel frihandel - efter kun et halvt år med en ny amerikansk præsident.
Foden på klima-speederen
Der vil formentlig ikke komme konkrete klimaudspil ud af dagens topmøde mellem den kinesiske delegation og de europæiske ledere.
Men på kort sigt vil det ikke overraske, hvis Kina inden længe melder en endnu mere ambitiøs klimaplan ud, vurderer Philip Khokhar.
- I dag er det vigtigste, som Kina har forpligtet sig til, at CO2-udledningen skal toppe i 2030, men der er ikke noget om på hvilket niveau. Det ville ikke overraske mig, hvis kineserne på et tidspunkt går ud og siger, at udledningen topper tidligere end det.
- Måske er det ikke så store forandringer, men et forsøg på at sætte foden på speederen, nu hvor resten af verden kigger på Kina i stedet for USA.