Korrespondent: Skotsk frustration over Brexit vokser

Udsigt til hårdt Brexit får atter skotterne til at diskutere uafhængighed.

Skotlands førsteminister Nicola Sturgeon er opsat på endnu en afstemning om uafhængighed oven på briternes beslutning om at forlade EU. AFP PHOTO / Andrew Cowan (Foto: © ANDREW COWAN, Scanpix)

I Skotland vokser frustrationen over, at den britiske regering vil helt ud af EU, og at det skal ske med det samme - det såkaldte "hårde Brexit”. Udsigten til snart at skulle forlade EU, har igen fået diskussionen om afhængighed til at blusse op i Skotland.

DR’s korrespondent i Storbritannien, Kim Bildsøe, påpeger, at det særligt er de økonomiske konsekvenser af Brexit, der bekymrer skotterne.

- Samhandelen med EU-landene gør, at skotterne er meget opsat på at forblive en del af det indre marked. Skotterne bliver hårdt ramt, hvis Storbritannien ikke får lavet en ordentlig handelsaftale med EU, når man forlader unionen.

Ifølge det britiske medie The Economist er Skotland ramt på økonomien oven på Brexit. Ledigheden stiger og lønningsniveauet stiger meget langsommere end i andre dele af Storbritannien.

Uafhængighedsafstemning diskuteres på ny

Den dårlige økonomi får på ny skotterne til at diskutere, om de igen skal stemme om uafhængighed fra Storbritannien. Det gjorde man også i 2014, hvor det blev et klart nej til uafhængighed. 55 procent stemte dengang for at forblive en del af Storbritannien. Men Brexit ændrer på den situation, lyder det fra Kim Bildsøe.

- Den situation der eksisterede i 2014 har forandret sig. De skotske nationalister ser det som endnu en mulighed for at komme nærmere uafhængighed. De føler ikke, de bliver hørt, og det mærker man på debatten i Skotland.

Skotlands førsteminister, Nicola Sturgeon, har også flere gange hentydet til, at hun ønsker en ny afstemning om skotsk uafhængighed, efter det stod klart, at briterne stemte sig ud af EU. Så sent som i januar spurgte hun retorisk:

- Vi står over for et fundamentalt spørgsmål: Er vi i Skotland tilfredse med at blive kostet rundt med af en stadigt mere højreorienteret regering i Westminister(det britiske parlament, red.), eller skal vi hellere tage fremtiden i egne hænder?