Korrespondent: Russisk plan om returnering af syrere lader sig ikke gøre

1,7 millioner syriske flygtninge kan snart vende hjem, lød det i dag fra Rusland.

Mange af de syriske byer er ruinhobe, og derfor er det begrænset hvor mange flygtninge, der kan vende tilbage. (Foto: © OMAR SANADIKI, Scanpix)

Det er overoptimistisk, når Rusland i dag melder ud, at det inden for det næste halve års tid bliver muligt for 1,7 millioner syriske krigsflygtninge at vende hjem igen.

Sådan lyder vurderingen fra DR's mellemøstkorrespondent Michael S. Lund.

- Det bliver rigtigt svært. At returnere over halvanden million flygtninge på få måneder kan jeg slet ikke se, hvordan skal kunne lade sig gøre, siger Michael S. Lund.

Han fortæller, at det tidligere har været udregnet, at det vil koste mere end 1.000 milliarder kroner at genopbygge landets byer efter borgerkrigen. Ingen har meldt sig som den glade giver.

- Nogle af flygtningene kommer fra områder, som ligger i ruiner. Jeg har selv været i nogle af dem, deriblandt Damaskus' forstæder, den gamle by i Homs og det østlige Aleppo. Det er ruinhobe, som slet ikke er genopbygget endnu, siger han.

Nogle er bange for Assad

Derfor vil det sandsynligvis kun være et fåtal, som kan vende tilbage på kort sigt.

- Det vil være til de områder, som ikke er ødelagt, og hvor der i dag ikke er kampe, siger Michael S. Lund og peger på endnu en problematik:

Når det er russerne, som planlægger flygtningenes hjemrejse, vil det være til områder, som deres allierede, Syriens præsident Assad, kontrollerer. Og det er ikke alle, der er lige trygge ved det.

- Her i Tyrkiet, hvor jeg er, er der over 3,5 millioner syriske flygtninge. Mange af dem er flygtet, fordi de støttede oprøret mod Assad. De er bange for at vende tilbage, fordi de frygter at blive sat i fængsel, eller det som er værre, siger Michael S. Lund.

Naturligt skridt for Rusland

Da Rusland i dag offentliggjorde planen om at hjælpe de mange flygtninge retur, lød det også, at den er videresendt til USA.

Ifølge russiske nyhedsbureauer skyldes det, at præsident Putin og hans amerikanske kollega, Donald Trump, kom ind på emnet under deres møde i Helsinki i mandags.

Ifølge DR's ruslandskorrespondent Matilde Kimer er der intet underligt i, at Rusland tager et ansvar for returnering af flygtninge, eller at landet gør sit for at få andre nationer med på planen.

Der er nemlig planlagt et stort arbejde med at bygge huse, infrastruktur og eksempelvis hospitaler i Syrien.

- Rusland spiller en afgørende rolle i krigen, og nu stiller de sig så i spidsen for repatriering eller hjælpeindsats i Syrien, siger Matilde Kimer.

- Jeg tror, at man skal se det som en naturlig forlængelse af den aktive militære rolle, som Rusland har spillet. De vil meget gerne have rollen som fredsskaber og -mægler, og den mulighed de, at de kan have i Syrien, siger hun.