Korrespondent: Østrig er flækket midt over

Alexander Van der Bellen og den nye regering skal arbejde hårdt for at forene et splittet Østrig, forklarer DR’s korrespondent.

Alexander Van der Bellen fik en meget snæver sejr ved valget. (Foto: © CHRISTIAN BRUNA, Scanpix)

Alexander Van der Bellen fra partiet De Grønne er ny præsident i Østrig, men valget var ekstremt tæt, og 49,7 procent har stemt på højrepolitikeren Norbert Hofer fra FPÖ.

DR’s tysklandskorrespondent Michael Reiter siger, at landet splittet i to.

- Østrig er flækket midt over. Det er splittet mellem toppen og bunden af samfundet, mellem land og by og tilhængere og modstandere af en stram asylpolitik. Der skal den nye præsident og regering hele nogle sår og genforene de meget uforsonlige blokke.

Interessen for valget har været enorm på grund af favoritten til præsidentvalget før resultatet - den højrenationale og indvandrerkritiske Norbert Hofer fra det anti-islamiske Frihedsparti (FPÖ). Mange er lettede over, at han ikke løb med sejren, siger Michael Reiter.

- Reaktionerne strømmer ind fra store partier, medier og institutioner i både ind-og udland, og det man kan kalde det europæiske og østrigske establishment. Der mærker man en udtalt lettelse, og man mener at have afværget en fare fra det yderste politiske højre.

- Men jeg har også talt med mange Hofer-tilhængere, og der oplever jeg, at der er en kæmpe frustration over det her resultat.

Siden begyndelsen på den europæiske flygtninge- og migrantkrise har Østrig modtaget cirka 100.000 asylansøgere, og det har givet FPÖ vind i sejlene, også uden for partiets normale vælgerkorps.

  • Valget i Østrig er blevet fulgt med spænding, idet favoritten til præsidentvalget før resultatet var den højrenationale og indvandrekritiske Norbert Hofer fra det anti-islamiske Frihedsparti (FPÖ).

  • Havde Hofer vundet, var han blevet den første højrenationale leder i et EU-land under den nuværende flygtningekrise, som vælgerne i Østrig på lige fod med medborgere i EU er frustrerede over.

  • Siden begyndelsen på den europæiske flygtninge- og migrantkrise har Østrig modtaget cirka 100.000 asylansøgere, og det har skabt skuffelse over den nuværende socialdemokratiske konservative samlingsregering (SPÖ)