Korrespondent: 'Löfven skal finde en hemmelig sti - ellers venter nyvalget lige om hjørnet'

Formanden for Rigsdagen har givet Stefan Löfven to dage mere til at skabe enighed om regeringsgrundlag.

Den socialdemokratiske formand og siddende statsminister, Stefan Löfven, kan blive statsminister igen - hvis Venstrepartiet vil støtte det seneste regeringsforslag. (Foto: © ANDERS Wiklund, Scanpix)

Socialdemokraternes Stefan Löfven får nu 48 timer mere til at nå til enighed om et regeringsforslag, som kan komme til afstemning i Rigsdagen.

Sådan lyder meldingen fra formanden for Rigsdagen, Andreas Norlén, på et pressemøde her til eftermiddag.

Den forlængede tidsfrist kommer, efter at Venstrepartiet tidligere i dag meddelte, at de ikke kommer til at støtte op om Löfven som statsminister - i hvert fald ikke med det nuværende forslag til et regeringsgrundlag.

Det 73 punkter lange forslag skulle ellers efter fire lange måneder endelig sikre en ny svensk regering.

Afvisningen skyldes blandt andet, at Venstrepartiet bliver holdt uden for indflydelse i regeringsforslaget, som er udarbejdet på tværs af fløjene mellem Socialdemokraterne, Centerpartiet, De Liberale og Miljøpartiet.

Venstrepartiet er dog heller ikke klar til at udløse et nyvalg, men vil i stedet have Stefan Löfven til forhandlingsbordet, inden Rigsdagen på onsdag skal stemme enten ja eller nej til forslaget.

Og selvom der er gode chancer for, at Venstrepartiets formand, Jonas Sjöstedt, kan nå til enighed med den socialdemokratiske formand - så er det sværere at tro på, at de borgerlige partier efterfølgende kan nikke ja til indrømmelser til Venstrepartiet. Det vurderer DR Nyheders Europa-korresponent, Anna Gaarslev.

- De 73 punkter udgør et problem, for det er altså grundlaget for aftalen, der er lavet med de borgerlige partier og den, som deres bagland har godkendt. Så det kan blive utroligt svært for de borgerlige partier at acceptere.

- Samtidig vil Venstrepartiet have en garanti for, at de aftaler, de tidligere har lavet med Socialdemokraterne, kan fortsætte, og det er svært at se, hvordan det kan lade sig gøre. Som det er nu, hænger det bare ikke sammen, siger hun.

Nyvalg om hjørnet

Det var ellers planen, at formanden for Rigsdagen i dag skulle erklære Stefan Löfven som officiel statsministerkandidat senere i dag. På onsdag skulle Rigsdagen så stemme ja eller nej til forslaget om et regeringsforslag.

I stedet vil han nu erklære en kandidat på onsdag klokken 14, efter at have talt med samtlige partiledere endnu en gang. Rigsdagen vil derefter skulle stemme på fredag.

Andreas Norlén har fire forsøg til at finde en statsminister, og bliver de alle nedstemt i Rigsdagen, kræver den svenske grundlov, at der udskrives nyvalg. Stemmer Venstrepartiet imod Löfven, vil der være et flertal imod ham og regeringsforslaget. Stemmer de derimod blankt eller for, vil Sverige langt om længe have fundet sig en ny regering.

Formanden for Rigsdagen, Andreas Norlén, er med egne ord "kritisk" overfor, at det endnu ikke er lykkes Rigsdagens partier at finde en kandidat med opbakning nok til at vinde en afstemning i Rigsdagen. (Foto: © TT News Agency, Scanpix)

Forude venter nogle intense dage, fortæller Anna Gaarslev - men det er ikke Socialdemokratiet, der har det største problem.

- Det er derimod de to borgerlige partier, der har lovet deres vælgere at holde Venstrepartiet uden for indflydelse og føre en borgerlig politik via en slags socialdemokratisk hånddukke, siger hun og fortsætter:

- Hvis de står fast på deres positioner, ligger et nyvalg lige rundt om næste hjørne, for så ryger Löfven formentlig på onsdag - medmindre det lykkes for ham at finde en hemmelig sti, som ingen har set før.

Det vigtigste for Löfven

Selvom det lykkes Stefan Löfven at finde et kompromis, som de borgerlige partier kan acceptere, så skal man huske på, at de kun har fået mandaterne fra deres bagland til at acceptere netop denne aftale, siger Anna Gaarslev.

- Det her forløb har jo afsløret med alt tydelighed, at det, der er vigtigst for Löfven og grunden til, at han har accepteret den oprindelige aftale, er, at Socialdemokraterne beholder magten, og at det lykkes for ham at splitte det borgerlige samarbejde.

Fredagens afstemning bliver den tredje siden valget i starten af september, og en eventuel fjerde vil ifølge Andreas Norlén blive afholdt fredag i næste uge.

Lykkes det heller ikke her at vælge en statsminister, vil der blive udskrevet nyvalg, som ifølge tidsplanen skal finde sted den 7. april.