Korrespondent: Kongens hårde tale viser, hvor alvorlig situationen i Spanien er

Flere havde håbet, at den spanske konge ville være brobygger mellem Catalonien og Spanien, siger DR's Europa-korrespondent.

Der blev ikke lagt fingre imellem, da Spaniens kong Felipe i går aftes holdt en noget opsigtsvækkende tv-tale i kølvandet på den omstridte uafhængighedsafstemning i Catalonien.

Ifølge den spanske konge har den catalanske regionalregering udvist en ”uacceptabel mangel på loyalitet” med søndagens afstemning, som allerede på forhånd var blevet erklæret ulovlig af både den spanske højesteret og centralregeringen i Madrid.

- Det er nødvendigt at genskabe lov og orden efter forfatningen, lød det fra kongen, som normalt kun taler til spanierne til jul.

DR’s Europa-korrespondent, Anna Gaarslev, siger, at selve indholdet af talen ikke var overraskende. Det lå i forlængelse af den politiske kurs, som landets konservative regering har lagt i forhold til Catalonien.

Tonen i talen kom derimod bag på mange, fortæller hun.

- Der var mange, som havde forventet og håbet på en lidt blødere retorik fra kongens side. At han skulle fungere som brobygger mellem de oprørske cataloniere og resten af den spanske befolkning samt vise lidt mere medmenneskelighed over for de berørte. Sådan blev det ikke, siger hun og fortsætter:

- Mange har opfattet centralregeringens tone som hård, uforsonlig og arrogant. Kongens tale har bestemt ikke hjulpet på det.

Dyb krise

Den catalanske uafhængighedsafstemning fandt sted søndag, hvor 42,3 procent af regionens indbyggere stemte. Af dem stemte 90 procent ja til løsrivelse fra Spanien, mens otte procent stemte imod.

Det spanske politi var blevet udkommanderet til at sørge for, at indbyggerne ikke fik mulighed for at stemme, og billeder af kampklædte betjente, der tørnede sammen med lokale ved valgstederne, gik efterfølgende verden rundt.

Ifølge Anna Gaarslev talte kongen først og fremmest til de cataloniere, som ønsker at forblive i Spanien. Det drejer sig i runde tal om halvdelen af indbyggerne i regionen, vurderer hun på baggrund af stemmeresultatet og meningsmålingerne op til.

- Kongen skal stå for den spanske enhed, og her udfyldte han sin rolle, siger hun.

Men det mest opsigtsvækkende er, at kongen overhovedet valgte at holde en ekstraordinær tale, påpeger Anna Gaarslev. Sidste gang, det skete, var i 1981 under et kupforsøg i det spanske parlament.

- Det fortæller os, hvor dyb krisen er, siger hun.

Uvis løsrivelsesproces

Det spanske kongehus har historisk set haft stor opbakning blandt spanierne. Men i de seneste år har kongehuset gennemlevet flere skandaler, der har tæret på dets popularitet.

Og spørger man Anna Gaarslev, kommer kongens tale nok ikke til at få den store betydning hos de cataloniere, der ønsker selvstændighed.

- De har kun et skuldertræk til overs for det, som kongen sagde. Derudover er monarkiet en forholdsvis fjern institution for mange, især de yngre spaniere, som lægger vægt på lige rettigheder, siger hun.

Spørgsmålet er nu, hvad der nu kommer til at ske med den catalanske løsrivelsesproces.

Regionens leder, Carles Puigdemont, sagde i går i et interview med britiske BBC, at Catalonien vil erklære sin uafhængighed fra Spanien i slutningen af denne uge eller i begyndelsen af næste uge.

Men regionslederen fik ikke det stærke mandat, som han havde håbet på, siger Anna Gaarslev, og derfor bliver hans løsrivelsesmelding også tolket på flere forskellige måder.

- Det ser ud til, at den catalanske regering fastholder den hårde linje. Det glæder nogen, mens andre håber på, at det i virkeligheden er et udtryk for, at Carles Puigdemont prøver at få blandt andre EU på som mægler, siger hun og understreger, at selve løsrivelsesbevægelsen ikke kan stoppes nu.

- Dem, der var vrede før, er endnu mere vrede nu. Det er som i et ægteskab, hvor man har gjort og sagt for meget, og catalonierne kan ikke vende tilbage til tiden før søndagens afstemning.

Mange cataloniere forventer nu, at den i forvejen højspændte konflikt vil nå et helt nyt niveau med den seneste melding, siger DR’s Europa-korrespondent.

- Mange cataloniere frygter, at den spanske regering vil opløse det catalanske parlament og fratage Catalonien sit selvstyre. Det er svært at forestille sig en politisk løsning på konflikten, siger hun.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:59ce3fb56187a4088c022f47