De seneste to uger har der været massive angreb mod både Hizbollahs våbenlagre, hovedkvarter og højtstående medlemmer. Og senest blev Hizbollahs øverste leder, Hassan Nasrallah, drabt i et luftangreb i Beirut fredag aften.
Og det er ikke tilfældigt, at Israel angriber Hizbollah-bevægelsen i Libanon netop nu. Det siger Kristeligt Dagblads korrespondent i Mellemøsten, Allan Sørensen, til P1 Morgen:
- Jeg tror, det hænger sammen med, at hans (Netanyahus, red.) popularitet lå historisk lavt, og at der var en træthed og en frustration over ham, som drev igennem det israelske samfund inden angrebene.
Han fremhæver de personsøger- og walkie talkie-angreb, som Hizbollah blev udsat for i sidste uge, og som Israel menes at stå bag, men som den israelske præsident tilsynenladende afviser israelsk involvering i.
- De angreb kunne Netanyahu jo have aktiveret for to måneder siden, men han valgte at ramme Hizbollah nu, siger Allan Sørensen:
- Netanyahu udnyttede timingen for at hæve sin egen popularitet.
Og de seneste ugers angreb har også gjort ham mere populær, vurderer Allan Sørensen:
- Hans nye handlinger har givet ham en optur, men han lå også historisk lavt inden de seneste uger angreb mod Hizbollah.
Ifølge en meningsmålet lavet i fredags af det israelske dagblad Maariv ville Netanyahus parti, Likud, få 25 ud af 120 pladser i parlamentet. Til sammenligning står dets vigtigste rival oppositionspartiet National Unity til at få 19 pladser i målingen.
Ugentlige demonstrationer mod Israels regering
Allan Sørensen understreger dog, at der stadig er enorm frustration i Israel over Netayahus manglende evne til at få frigivet de gidsler, som Hamas tog til fange under deres angreb den 7. oktober.
- De opfatter ikke Netanyahu som en, der er lydhør overfor deres argumenter, siger Allan Sørensen.
Israel regner med, at der er omkring 100 levende gidsler tilbage i Gaza, og der har siden Hamas angreb den 7. oktober sidste år ugentligt været demonstrationer for at presse Netanyahu til at lave en gidselaftale.
Men den bevægelse bliver kørt mere og mere ud på sidelinjen i det generelle israelske krigsbillede, for hver dag der går, siger Allan Sørensen:
- Det er, som om at flere og flere israelere slutter sig til den opfattelse, at det måske bare er den pris, som Israel er nødt til at betale - at man ikke får bragt gidslerne hjem i live.
Fokus væk fra Gaza
Israels angreb i Libanon har ifølge Allan Sørensen fået opmærksomheden til at skifte væk fra konflikterne i Gaza og på Vestbredden - især i Israel, hvor han opholder sig i øjeblikket.
- Alt fokus er flyttet nordpå i Israel. Der er indkaldt nye soldater, og de tager ikke til Gaza, de tager ikke til Vestbredden. De tager op til den nordlige grænse.
Det skifte kan mærkes blandt palæstinenserne i Gaza, fortæller Allan Sørensen:
- Opmærksomheden fra det internationale samfund, som palæstinenserne i Gaza nød godt af og var afhængige af, er væk, og det skader den palæstinensisike sag i Gaza.
Han understreger, at der stadig er daglige kamphandlinger i Gaza.
- Jeg var i går i et af de israelske bysamfund lige udenfor Gaza, som blev angrebet den 7. oktober, og jeg hørte måske 50 til 70 høje brag, som dels var fra kanoner og dels fra jagerfly, siger Allan Sørensen.
Våbenhvile er "mission impossible"
Der er stadig forsøg på at finde en løsning på konflikterne - blandt andet en pakkeløsning, der indeholder en våbenhvile i både Gaza og Libanon, siger Allan Sørensen.
- Men hvis det var svært i forvejen at få en aftale på plads om Gaza, så ses det fra Israels side som mission impossible at opnå en våbenhvileaftale om dem begge to (Libanon og Gaza, red.)
Du kan lytte til hele P1 Morgens særudsendelse om Israels drab på Hassan Nasrallah og den anspændte situation i Mellemøsten her: