Analyse: 'Drabet på Hizbollahs leder har uforudsigelige konsekvenser'

De sidste 24 timer vil gå over i historiebøgerne, siger DR's mellemøstkorrespondent Puk Damsgård.

Drabet på Nasrallah gør den i forvejen anspændte sitaution i regionen mere farlig og uforudsigelig, siger Puk Damsgård.

Nyheden om drabet på Hizbollah-lederen Hassan Nasrallah i Libanon har sendt chokbølger gennem regionen i dag.

Det fortæller DR's korrespondent i Mellemøsten, Puk Damsgård, som kalder drabet for 'et jordskælv på den mellemøstlige scene'.

- Hassan Nasrallah var en vægtig og magtfuld figur i Mellemøsten, siger Puk Damsgård:

- Han og Hizbollah er Irans vigtigste strategiske allierede i regionen. Han har været Hizbollahs leder siden 1992, hvor Israel dræbte den forhenværende leder af Hizbollah, fortæller Puk Damsgård.

Nasrallah er især kendt for at have spillet en stor rolle i Hizbollahs udvikling fra en milits, dannet for at bekæmpe israelske tropper, der besatte Libanon, til en militær styrke, der nu overgår den libanesiske hær i magt.

- I de år, Nasrallah har været leder af Hizbollah, er bevægelsen vokset i styrke politisk og militært til at være en regional aktør, siger Puk Damsgård:

- Det er også et politisk parti med parlamentsmedlemmer, ministerposter og stor indflydelse i sikkerhedsapparatet. En stat i staten i et land med svage statslige institutioner.

Nasrallah har desuden været ansvarlig for Hizbollahs omfattende levering af sundhedspleje, uddannelse og sociale ydelser blandt shiitter i Libanon

Største slag mod Hizbollah

Nasrallahs indflydelse og betydning i Libanon gør også drabet på ham til "det hidtil største slag mod Hizbollah i konflikten“, vurderer Puk Damsgård.

Især fordi det kommer efter intense israelske angreb de seneste uger, hvor Israel er lykkedes med at ramme en række topfolk i Hizbollah-bevægelsen.

- Hizbollah bløder lige nu og står noget forpjuskede tilbage. Det er dog ikke lig med et kollaps. Til gengæld er det et tydeligt tegn på, at deres strategi ikke har virket. De ville for alt i verden undgå, at deres angreb mod Israel langs grænsen udviklede sig til en større krig med Israel, der kunne få katastrofale konsekvenser for dem selv. Og nu står de med en dræbt Hassan Nasrallah og en række topfolk, siger Puk Damsgård:

- De seneste 24 timer vil gå over i historiebøgerne som et definerende øjeblik. Vi ved bare endnu ikke, hvad der kommer efter. Nu er alt åbent, og det er en uforudsigelig tid, regionen går i møde.

Israel har dagen igennem fortsat dets angreb i Dahiyeh-området i det sydlige Libanon. (Foto: © Wael Hamzeh, Ritzau Scanpix)

Farlig og uforudsigelig situation

Med drabet på Hassan Nasrallah og andre topfolk har Israel eksponeret Hizbollahs sårbarhed.

- Hizbollah har brugt de seneste 18 år siden sidste krig mellem Hizbollah og Israel på at opbygge og udbygge deres kapaciteter og våbenarsenaler for at udgøre en trussel mod Israel. Men Israel har jo altså heller ikke siddet stille med hænderne i skødet, siger Puk Damsgård.

I løbet af de seneste to uger har lavintensitetskrigen ved grænsen mellem Libanon og Israel udviklet sig til det scenarium, som mange havde frygtet. Israel og Hizbollah er i krig, og det gør situationen i regionen mere farlig og uforudsigelig.

- Nu er alles øjne rettet mod både, hvordan Israel og Hizbollah vil forsætte herfra, men også på Iran, og hvad Iran vil gøre, nu hvor deres vigtigste allierede i det, de kalder modstandsaksen, er død, siger Puk Damsgård.