Stenkastende demonstranter, utallige bilafbrændinger og hærværk overalt i Hamborgs gader.
Den tyske by er blevet forvandlet til en regulær krigszone under G20-topmødet, hvor verdens mest magtfulde statsledere er samlet for at diskutere storpolitik.
For mens toppolitikerne diskuterer klodens største udfordringer som klima og terrorisme, kæmper tusindvis af demonstranter mod politiet i gaderne.
- Jeg har oplevet en by, som har været i noget nær permanent undtagelsestilstand, siden de første optøjer begyndte for mere end 24 timer siden, fortæller DR Nyheders Tysklands-korrespondent, Michael Reiter, som lige nu befinder sig i Hamborg.
Indtil videre har politiet foretaget mindst 70 anholdelser heriblandt af venstreekstremister fra Frankrig, Schweiz og Holland, mens yderligere 15 personer er blevet tilbageholdt. Derudover er 196 betjente kommet til skade. Heraf er én betjent ifølge avisen Die Welt blevet slået i hovedet med et metalbat og har fået kraniebrud.
Ligeledes er flere demonstranter også blevet kørt på hospitalet, efter at de har pådraget sig skader under kampene. 11 demonstranter skulle være kommet alvorligt til skade.
Men selv om kampene nu har raset i mere end et døgn, så lader det ikke til, at de voldelige demonstranter har mistet modet.
I bydelen St. Pauli foregår der lige nu kampe flere steder, og politiet har taget vandkanoner i brug, skriver politiet i Hamborg på Twitter.
I bydelen Sternschanze få kilometer fra St. Pauli har der også været optøjer. Under kampene har en betjent følt sig nødsaget til at affyre et varselsskud, oplyser politiet.
Har haft konsekvenser for hele byen
Demonstrationerne er foregået flere steder i byen i løbet af i dag, fortæller korrespondent Michael Reiter.
- Butikker og stormagasiner er blevet lukket, og skolebørn er blevet sendt tidligere hjem. S-baner er holdt op med at køre, simpelthen fordi venstreekstremistiske ballademagere og et meget proaktivt politikorps har været i slagsmål hele dagen i hele byen. De efterlader sig et spor af ødelæggelse, siger han.
På Twitter har politiet ligeledes opfordret byens borgere til at lade bilen stå, hvis de planlægger at tage ind i centrum af byen.
Michael Reiter har talt med flere af byens borgere tidligere i dag, som langt fra er tilfredse med situationen lige nu.
- De lokale her i kvarteret står med oprydningen, og det mærker man en voksende irritation over for at sige det pænt, lyder det.
Kampene fortsætter i weekenden
Gadekampene er ikke gået ubemærket hen hos den tyske kansler, Angela Merkel, som tidligere i dag fordømte de voldelige protester.
- De sætter liv i fare, og det kan vi ikke acceptere, sagde Merkel, som samtidigt takker politiet for deres indsats.
På trods af fordømmelsen er der dog intet, som tyder på, at weekenden kommer til at gå stille af sig, siger Hamborgs politichef, Ralf Martin Meyer, hvor han fortæller, at han har anmodet om at få yderligere 1.000 betjente til byen.
Kilder: Die Welt, Hamborg Politi, Reuters og AP
FAKTA OM G20
- •
G20 er en sammenslutning af verdens 19 vigtigste industrilande og vækstøkonomier samt EU. G'et står for "gruppe".
- •
De faste medlemmer er: Sydafrika, Canada, Mexico, USA, Argentina, Brasilien, Kina, Japan, Sydkorea, Indien, Indonesien, Saudi-Arabien, Rusland, Tyrkiet, Frankrig, Tyskland, Italien, Storbritannien, Australien og EU.
- •
Initiativet til gruppen blev taget i 1999 som reaktion på finanskrisen i Asien.
- •
Siden 2008 har der været årlige eller halvårlige topmøder, hvor landenes ledere har deltaget. Værtskabet går på skift mellem landene.
- •
Forsamlingen har ingen formel beslutningskraft, men mødernes sluterklæringer udstikker retningslinjer for, hvad de magtfulde lande vil og kan sammen. Kilde: Ritzau