I dag blev dørene åbnet for G20 i den tyske by Hamborg.
Topmødet, som gæstes af repræsentanter for verdens 19 mest magtfulde nationer og EU har et travlt program foran sig de kommende dage, hvor alt fra klima over terror til digitalisering skal på dagsordenen.
Hvad er g20?
- •
G20 er en sammenslutning af verdens 19 vigtigste industrilande og vækstøkonomier samt EU.
- •
Gruppen blev dannet i 1999 som reaktion på finanskrisen i Asien.
- •
Siden 2008 har der været årlige eller halvårlige møder. De afholdes på skift i landene.
- •
G20 har ingen formel beslutningskraft eller myndighed.
- •
Men mødernes sluterklæringer udstikker retningslinjer for, hvad de magtfulde lande vil og kan sammen.
- •
Kilde: Ritzau
Mødet finder sted midt i en global brydningstid, hvor USA er ved at trække sig fra det globale lederskab blandt andet på klimaområdet, mens Kina og EU træder frem på scenen.
EU ser nu sig selv som den ledende kraft i verden for demokrati, menneskerettigheder - og sammen med Kina går EU forrest på emner som klima og frihandel i verden.
Her står den tyske kansler Angela Merkel nu som frontfigur - og vært for G20.
Hvad er programmet?
I dag, fredag, står dagsordenen på terror, klima og energi og international handel.
I morgen skal mødedeltagerne drøfte Afrika, migration, sundhed, kvinder og digitalisering.
Herefter vil Angela Merkel, og formentlig også andre deltagere, afholde de sidste pressemøder, inden de vender snuden hjemad.
G20-landene består af:
- •
Argentina, Australien, Brasilien, Kina, Tyskland, Frankrig, Storbritannien, Indien, Indonesien, Italuien, Japan, Canada, Sydkorea, Mexico, Rusland, Saudi-Arabien, Sydafrika, Tyrkiet, USA og EU.
- •
Derudover deltager:
Ansigt til ansigt for første gang
G20-mødet er første gang, at den amerikanske præsident Donald Trump skal mødes ansigt til ansigt med sin russiske modpart, Vladimir Putin, ligesom det også er første gang, amerikaneren står foran en hel række af sine andre udenlandske kolleger.
I den anledning har den amerikanske præsident og den russiske præsident meldt afbud til det klimamøde, som finder sted i dag.
Forud for mødet har lederne af de såkaldte BRICS-lande, nemlig Kina, Indien, Rusland, Brasilien og Sydafrika, opfordret til en mere åben global økonomi. Samtidig opfordrede landene de øvrige G20-lande til i fællesskab at støtte op om klimaaftalen fra Paris.
I samme tråd har også Storbritanniens premierminister, Theresa May, opfordret USA's præsident, Donald Trump, til på ny at tilslutte sig klimaaftalen.