Efter elleve år som Tysklands forbundskansler har Angela Merkel netop meddelt, at hun er klar til at tage fire år mere på posten, når tyskerne skal til valg næste år.
Men vejen til kanslerembedet har ifølge DR’s Tysklandskorrepondent, Michael Reiter, aldrig været mere fyldt med huller end denne gang.
- Det er en helt anden verden nu end for fire år siden, hvor Angela Merkel havde bragt Tyskland sikkert gennem finanskrisen, siger Michael Reiter og forsætter:
- Dengang virkede problemerne i Europa stadig overskuelige, Tysklands position i EU var uanfægtet og på hjemmebanen var der ingen rigtige konkurrenter til Merkels trone. Ved valget var hendes parti, CDU, blot få stemmer fra at opnå absolut flertal i parlamentet.
Et splittet Europa
I løbet af de seneste år er Europa blev rystet i sin grundvold: af flygtningekrisen og krisen i Ukraine, hvor Rusland har annekteret Krim-halvøen. Af opløsningstendenser i EU som indtil videre er mundet ud i Brexit, Storbritanniens udmeldelse af Unionen. Og af terrorattentater i flere lande, heriblandt Tyskland.
Og der er flere udfordringer på vej, som kan svække Angela Merkel frem mod valget, forklarer Michael Reiter.
- For eksempel hvis flygtningeaftalen med Tyrkiet falder fra hinanden, og strømmen af flygtninge og migranter igen tager til. Og hvis striden og forfaldet i EU tager til igen, så kan det fremme EU-kritiske kræfter på begge politiske fløje. Det kan også svække Merkel.
Den ydre højrefløj presser Merkel
Begivenhederne i Europa har også sat sine spor i tysk indenrigspolitik.
- Tysklands ydre højrefløj er på fremmarch og presser Merkels konservative. Og kanslerens eget bagland er ikke længere så loyalt, som det har været, lyder det fra Michael Reiter.
Det er især Merkels beslutning om at åbne de tyske grænser for omkring 900.000 flygtninge sidste år, der har indbragt Angela Merkel kritik fra store dele af den tyske befolkning og fra hendes politiske bagland.
Det er blandt andet også flygtningekrisen, der har givet det højrenationale parti Alternative Für Deutschland, AfD, vind i sejlene.
- AfD trækker mange vælgere fra Merkels parti CDU, siger Michael Reiter.
Udover flygtningekrisen er det sexovergrebene i Köln sidste nytår, terrorattentater og masseskyderier, der har fået flere vælgere til at søge mod den ydre højrefløj.
AfD kan udnytte Trumps sejr
Og nu vil Alternative Für Deutschland muligvis kunne udnytte et politisk momentum skabt af den kommende amerikanske præsident Donald Trump.
For ifølge Michael Reiter deler AfD og den europæiske højrefløj mange af Trumps mærkesager. Trumps succes i USA kan øge AfD's motivation og tilskynde flere vælgere til at sætte deres kryds hos partiet.
Men selv hvis AfD tiltrækker mange stemmer, er det usandsynligt, at partiet kan pille ved Merkels chancer for at blive kansler, forklarer fra Michael Reiter:
- Ingen vil nemlig arbejde sammen med AfD, og mindretalsregeringer har hidtil aldrig været en mulighed i Tyskland. Sådan som regnestykket ser ud nu, vil der næppe kunne dannes regeringer udenom Merkels konservative.
Er Merkel ved at være træt?
En tredje stor udfordring er, ifølge DR’s tysklandskorrespondent, Angela Merkel selv:
Hun har været ved magten længe, kæmpet længe og virker nogle gange træt. Flere spørger derfor sig selv, om hun forsat vil kunne stå i spidsen for Tyskland i turbulente tider.
Hvis hun vinder valget til september, kan hun komme til at sidde som forbundskansler i Tyskland i 16 år. Det er lige så lang tid som hendes tidligere mentor, Helmut Kohl, der var Tysklands kansler fra 1982 til 1998.