Merkel presset på hjemmefronten: Bliver væk fra møde i de riges klub

ANALYSE Tysklands kansler, Angela Merkel, står med ryggen med muren i hjemlandet, hvor stemningen mod kanslerens åbne asylpolitik er vendt siden overgrebene nytårsnat, fortæller DR's Tysklands-korrespondent.

Tysklands kansler, Angela Merkel, har meldt afbud til World Economic Forum, som starter i Schweiz i dag. (Foto: © FABRIZIO BENSCH, Scanpix)

En af Europas vigtigste regeringsledere er ikke med, når verdens mest indflydelsesrige virksomhedsledere, forretningsfolk og stats- og regeringsledere i dag mødes i Davos i Schweiz til World Economic Forum.

Tysklands kansler Angela Merkel har nemlig meldt afbud.

Ifølge avisen Financial Times skyldes afbuddet den anspændte situation i Tyskland efter masseovergrebene i Köln nytårsnat.

Og Angela Merkel har store indenrigspolitiske brande, der skal slukkes. Hans Peter Uhl fra Merkels søsterparti CSU er en af de mange allierede, der gør oprør mod hendes åbne asylpolitik.

- Jeg kræver, at der øjeblikkeligt indføres skærpet kontrol med afvisninger ved den tyske grænse, siger han.

Merkel står med ryggen mod muren, fortæller DR’s Tyskland-korrespondent Michael Reiter fra Berlin.

- Flere af hendes egne ministre kritiserer højlydt hendes åbne asylpolitik – og den her kritik kommer fra alle regeringspartier, også fra de tyske socialdemokrater, som ellers har været Merkels trofaste støtter i asylpolitikken.

Skred i folkestemningen

Samtidig har 40 af Merkels partimedlemmer netop sendt et protestbrev til kansleren, hvori de kræver, at hun sætter en øjeblikkelig stopper for tilstrømningen af flygtninge og migranter.

Overgrebene i Køln nytårsnat har skabt et skred i folkestemningen omkring flygtninge, fortæller Michael Reiter. Flere af de mistænkte var nemlig asylansøgere.

- Op mod 60 procent af befolkningen siger nu, at flygtningekrisen er kørt af sporet. Vi skal ikke tage flere flygtninge og migranter, og det er det stemningsskred, som politikerne nu reagerer på.

Kan koste hende kansler-jobbet

Alligevel holder Merkel fast i, at flygtningekrisen skal løses i EU ved de ydre grænser og i fordelingen af flygtninge og migranter. Men det kan ændre sig i fremtiden, siger Michael Reiter.

- Men hvis ikke hun snart har held med det foretagende i EU, så tror jeg, hun vil lukke de tyske grænser.

- Ellers vil tyskerne simpelthen miste tålmodigheden med hende, og det kan koste hende kansler-jobbet, siger han.

Flere end 2.500 gæster deltager i dette års World Economic Forum, heriblandt 40 stats- og regeringsledere. Konferencens hovedtemaer er flygtningekrisen, klimaforandringer og stigende renter.