Korrespondent har lige besøgt Amazonas: 'Der lugter af bål'

Mens røgen stiger fra Amazonas, diskuteres det, hvem der må bære skylden.

Røgen stiger op over Amazonas på grund af de mange skovbrande, der lige nu hærger verdens største regnskov. (Foto: © Ueslei Marcelino, Scanpix)

Et areal svarende til en fodboldbane forsvinder hvert minut i flammerne i verdens største regnskov, Amazonas.

Kristian Almblad, som er Sydamerikakorrespondent i DR Nyheder, har lige besøgt Amazonas. Han fortæller, at man kan ikke kan undgå at bemærke de mange skovbrande.

- Man oplever, at der er røg i luften. Der lugter af bål, fordi der er de her skovbrande. Og jeg var ikke engang i de områder, hvor det er værst.

Det er ikke noget nyt, at der er skovbrande i Amazonas. Det er der hvert år, det ekstraordinære i år er omfanget. Der har i årets første otte måneder ifølge INPE været 73.000 skovbrande, mens der i hele 2018 blev registreret under 40.000 brande i Amazonas.

For eller imod Bolsonaro

De mange skovbrande er et varmt emne i den brasilianske offentlighed, og beskyldninger om ildspåsættelse fyger til højre og venstre. Blandt andet har præsident Jair Bolsonaro beskyldt ngo'er for at stifte ilden for at få hans regering til at se skidt ud.

- Det er lidt som med alt andet i Brasilien; hvis man er på Bolsonaros hold, så tror man på ham, og at hans regering er udsat for en smædekampagne af påsatte brande. Omvendt hvis man er politisk uenig med ham, så tror man, at han lyver og dækker over afskovning og afbrænding. Det er ligeså politiseret som alt andet hernede, siger Kristian Almblad.

Arkiv. Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, til en stålkonference i Brasilia den 21.8 2019 (foto: REUTERS/Adriano Machado) (Foto: © ADRIANO MACHADO, Scanpix)

I sidste uge sagde Norge og Tyskland, at de vil tilbageholde mere end 60 millioner dollar tiltænkt udvikling af bæredygtighedsprojekter i Brasiliens skove, Frankrig og Tyskland truer med ikke at ratificere en handelsaftale mellem EU og Mercosur-landene, før Brasilien ratificerer Paris-aftalen.

Og det internationale pres bliver hørt i Brasilien, men samtidigt er holdningen også, at det er noget, man skal klare selv. Kristian Almblad forklarer:

- I Brasilien er der en generel opfattelse af, at Amazonas er noget, man skal passe på. Men det er også en ressource, som Brasilien har, og som de har ret til at bruge. Selv dem, der er meget for beskyttelse af Amazonas, er irriterede over, at udlændinge kommer og fortæller Brasilien, hvad de skal gøre med regnskoven.

Stærk landbrugslobby

Bolsonaro og landets miljøminister Ricardo Salles har tætte bånd til Brasiliens landbrug, og har begge opfordret til mere udvikling og flere økonomiske muligheder i Amazonas, som de mener er overbeskyttet.

- Bolsonaro blev valgt men har også parlamentarisk grundlag på blandt andet stemmer fra landbruget. Der er en meget stærk landbrugslobby i Brasilien, der gør, at præsidenten er nødt til at tage hensyn til landbruget, minedriften og så videre, siger Kristian Almblad og fortsætter:

- Han sagde, lige fra han trådte til, at Amazonas skulle udnyttes mere, end den er blevet. Og det må man sige, at han gjort, når man ser på tallene for skovdrift og ikke kun de arealer, der brænder.

Røgen fra skovbrande er den seneste tid drevet hen over flere større brasilianske byer og har været årsag til flere aflyste flyafgange og strømafbrydelser.