Verdens største regnskov, Amazonas, hærges for tiden af skovbrande. Der har i årets første otte måneder ifølge Brasiliens Nationale Institut for Rumforskning, INPE, været 73.000 skovbrande i Amazonas, mens der i hele 2018 blev registreret under 40.000 brande.
Professor ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet, Ida Theilade, kalder skovbrandene i Amazonas for "dybt alvorlige".
- Amazonas er verdens største sammenhængende regnskov. Det er en vigtig buffer mod klimaforandringer, siger hun til DR Nyheder.
Amazonas-skoven er 5.500.000 km² eller cirka halv størrelse af det europæiske kontinent. Sammen med de store skovområder i Sydøstasien og Congo-bassinet er Amazonas det absolut vigtigste naturområde i verden, siger Ida Theilade:
- Samtidig med at regnskove oplagrer flere hundrede ton kulstof per hektar kan regnskove optage op til fire tons CO2 per hektar per år, så hvis vi skal i mål med ambitionerne i Paris-aftalen, så skal vi have gjort noget ved den afskovning og afbrænding af Amazonas.
"Uoprettelige konsekvenser"
Selvom der rapporteres om rekordhøjt antal skovbrande, så sagde det amerikanske rumagentur, Nasa, i sidste uge, at den samlede størrelse af skovbrande er lidt under gennemsnit for årstiden. Men alene den seneste uge er der opstået godt 10.000 nye skovbrande.
Vivian Kvist Johannsen, seniorforsker ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet, forklarer, at der i Amazonas er et stort CO2-optag og en naturlig respiration fra skovene, og de er i sig selv et stort, stabilt kulstoflager.
- Det kulstof, der er lagret i skovene, bliver frigivet, når det antændes. Og jeg vil ikke botanisere i, hvorfor brandene måtte være opstået, blot konstatere, at der er en stor aktivitet af brande, og det er alvorligt. Det økosystem, der er i Amazonas, er ikke nemt at genoprette, så skovbrande kan have store uoprettelige konsekvenser i Amazonas, siger hun til DR Nyheder.
Skovbrandene i Amazonas ødelægger hvert minut et skovområde på størrelse med en fodboldbane eller omkring 700 hektar i døgnet. Men gennem det sidste århundrede er 17 procent af Amazonas blevet afskovet.
Og selvom de mange skovbrande har været tiltagende over sommeren, var det først, da en Twitter-bruger for et par dage siden delte et billede af skovbrandene, at verdenspressen fik øjnene op for brandene.
Det er siden blevet rapporteret og bekræftet, at de to billeder, der optræder i det bredt delte tweet, ikke stammer fra de aktuelle brande. Faktisk er det ene billede ifølge BBC 30 år gammelt.
Brasiliens kejser Nero
Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, har pure afvist antallet af skovbrande i landet og har ligefrem fyret en ledende medarbejder fra ruminstituttet, der stod ved tallenes rigtighed. Nu er Bolsonaro imidlertid gået et skridt videre og beskylder organisationer for at stå bag skovbrandene i Amazonas for at sværte hans navn.
Men Ida Theilade mener ikke, at der kan være tvivl om, at præsidenten også må bære en del af ansvaret.
- Op imod 20 procent af de menneskeskabte drivhusgasser kommer fra afbrænding og afskovning af de store regnskovsområder. Men det er groft sagt (Jair, red.) Bolsonaros politik. Han er kvægopdrætter og mener, at Amazonas i stor udstrækning skal laves om til kvægdrift. Så det er desværre meget, meget forudsigeligt, at der er så mange skovbrande.
Siger du dermed, at de er påsat?
- Der er meget nærliggende at tro, at her har vi en præsident, der har givet grønt lys til afskovning for at gøre plads til kvægdrift. Brasiliens ruminstitut har sagt, at det ikke er specielt tørt i år, så det er i al fald ikke udelukkende vejret, der har forsaget skovbrandene, siger Ida Theilade.
Det er ikke unormalt, at Amazonas afskoves til brug i landbruget. Men i år er der som nævnt rekordmange brande. Og under et interview med blandt andre Reuters siger Jair Bolsonaro, at verden nu ser ham som en ny kejser Nero, der som bekendt var kejser, medens en stor del af Rom brændte.
Norge meddelte torsdag, at landet går sammen med Tyskland i et initiativ, hvor alle beskyttelsessubsidier til Brasilien indstilles, fordi landet ignorerer ødelæggelser af regnskoven.
Opdateret den 26/8. Det meget delte tweet, der omtales i artiklen, med billeder af brandene i Amazonas er ikke fra de aktuelle brande i år. Det har flere medier blandt andre BBC rapporteret.