Korrespondent efter våbenhvile-forslag: Fremtiden er stadig uvis for Syrien

Russisk-tyrkisk forslag om våbenhvile kan vise sig at være en tiltrængt pause for både Assad og oprørerne.

Et barn leger nær ruinerne i byen al-Rai nord for Aleppo, Syrien. (Foto: © KHALIL ASHAWI, Scanpix)

Efter våbenhvilen i Aleppo tidligere på måneden lader det nu til, at Rusland og Tyrkiet klar til at udvide aftalen til resten af det krigshærgede Syrien.

Ifølge det statslige tyrkiske nyhedsbureau Anadolu er de to lande nået til enighed om et forslag, som vil blive præsenteret for konfliktens øvrige deltagere senere i dag, og som efter planen skal træde i kraft allerede ved midnat.

Aftalen er bekræftet at Tyrkiets udenrigsministerium, men Rusland vil hverken be- eller afkræfte, at der er indgået en sådan aftale.

Selv hvis et muligt tyrkisk-russisk forslag får gang på jord, skal man ikke sætte næsen op efter fuldstændig fred i Syrien, siger DR's Mellemøstkorrespondent Michael S. Lund.

- Der er en række grupper, der ikke er med i den her aftale. Vi ved endnu ikke præcist, hvem der har sagt ja til at være med i den her våbenhvile, som Rusland og Tyrkiet har fået i stand, men én gruppe, som man regner med i hvert fald ikke er med, er en al-Qaeda-relateret gruppe, som står temmelig stærkt blandt oprørerne.

- Og det, man frygter, er, at den gruppe vil blive ved med at kæmpe, og at det syriske og russiske luftvåben derfor vil blive ved med at bombe dem. Og så kan en våbenhvile meget hurtigt falde fra hinanden, som vi desværre har set det ske gang på gang i Syrien, når man har forsøgt at lave den her slags våbenhvile.

Uden USA og FN

Den nye landsdækkende våbenhvile kommer efter at Rusland, Iran og Tyrkiet i sidste uge mødtes i Moskva, hvor de enedes om principperne for en fremtidig fredsaftale og bebudede, at de var klar til at agere fødselshjælpere for den.

Selve forhandlingerne skal foregå i Kasakhstans hovedstad, Astana, og kommer til at adskille sig fra FN's tidligere forsøg på at mægle mellem de stridende parter.

For eksempel er USA slet ikke inviteret.

Ruslands udenrigsminister meddelte i går, at den syriske regering har været i kontakt med oppositionen forud for fredsforhandlingerne, mens en saudisk-støttet oppositionsgruppe siger, at de ikke har hørt noget om forhandlinger, men at de støtter en våbenhvile.

En tiltrængt pause

Chancerne for, at det tyrkisk-russiske forslag får gang på jord, har bedre måske alligevel bedre chancer end tidligere forsøg på en våbenhvile. Blandt andet kan regimets nylige generobring af den østlige del af storbyen Aleppo få betydning, vurderer Michael S. Lund.

- Det, der kan tale for, at det måske kan lykkes bedre den her gang, er, at oprørerne står meget presset i øjeblikket. De er i defensiven, så de kan godt have en interesse i at få et pusterum og derfor indgå en våbenhvile.

Samtidig har det syriske styre travlt med en anden kamp, nemlig mod terrororganisationen Islamisk Stat om byen Palmyra. Da Assad var travlt optaget i Aleppo, benyttede IS nemlig chancen til at generobre oldtidsbyen fra regimets soldater.

- Så Assad kan også godt have en interesse i - i hvert fald i en periode, at få en våbenhvile. Så det kan også tale for, at man nogen steder i Syrien kan have håb for en våbenhvile. Men der er intet, der er sikkert endnu.