- Donald Trump står med sikkerhed overfor en rigsretssag.
Sådan lyder det fra USA-korrespondent Lillian Gjerulf Kretz, efter at demokraten Nancy Pelosi, der er formand for Repræsentanternes Hus, nu går videre med rigsretsprocessen mod præsident Trump.
Hun beder derfor retsudvalget om at udforme egentlige anklagepunkter mod præsident Trump.
– Præsidentens handlinger er alvorlige brud på forfatningen, siger Nancy Pelosi i en kort udtalelse, hvor hun gør det klart, hvor alvorlig Demokraterne mener, sagen mod præsidenten er.
- Det er vores demokrati, som er på spil. Præsidenten giver os ikke andet valg end at handle, fordi han forsøger at korrumpere valget til sin egen fordel - igen.
Der er fortsat en række procesmæssige skridt forude - herunder udformning af de konkrete anklagepunkter - men ifølge Lillian Gjerulf Kretz tyder meget på, at Repræsentanternes Hus vil stemme om at stille Trump for en rigsret inden jul, siger hun.
- Det her er alvorligt. Pelosis budskab til USA er, at Trumps handlinger ikke kun er et eksempel på magtmisbrug for egen vindings skyld, men et angreb på selve det amerikanske demokrati. Og med et amerikansk præsidentvalg forude, er det Kongressens pligt at stille Trump til ansvar.
Trump: Vi vinder!
Trump reagerer her til eftermiddag dansk tid ved at kommentere sagen på Twitter.
Her skriver han blandt andet, at den vigtige og sjældent brugte mulighed for at starte en rigsretssag nu kan blive til rutinemæssige angreb mod fremtidens siddende præsidenter.
- Det er ikke det, grundlæggerne (af USA, red.) havde i tankerne.
- Det gode ved det her er, at Republikanerne aldrig har været mere samlet. Vi vinder!, lyder det fra Trump.
'Ingen tvivl om kendsgerningerne'
Kernen i det, der nu ligner en begyndende rigsretssag mod præsidenten, handler om Trumps påståede forsøg på at lægge pres på Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj.
Demokraterne mener, at præsidenten har misbrugt sit præsidentembede ved at tilbageholde vigtig militærhjælp til Ukraine og et eftertragtet møde for at få Ukraine til at efterforske USA's tidligere vicepræsident Joe Biden og dennes søn, Hunter Biden.
Joe Biden er lige nu favoritten til at blive Demokraternes præsidenkandidat - og dermed Trumps rival - ved det amerikanske valg næste år.
- Der er ingen tvivl om kendsgerningerne. Præsidenten misbrugte sin magt for sin egen politiske vindings skyld, siger Nancy Pelosi.
Ny rapport afleveret
Meldingen fra den ledende demokrat kommer efter to måneders undersøgelser, hvor adskillige diplomater og embedsfolk fra blandt andet udenrigsministeriet og forsvarsministeriet har beskrevet, hvordan der har hersket forvirring om linjen i USA's politik i Ukraine.
Flere diplomater har i timelange høringer de seneste uger berettet, hvordan de oplevede præsidentens personlige advokat, Rudy Giuliani, tegne et meget negativt billede af Ukraine og bidrog til forsøget om at lægge pres på den ukrainske præsident for at få sat gang i de ønskede efterforskninger.
Undersøgelsen har ført til en omfattende 300-siders rapport, der i begyndelsen af denne uge blev indleveret til retsudvalget i Repræsentanternes Hus, der indledte nye høringer i går.
Her vurderede flere ansete professorer, om der i forhold til landets forfatning kan være grundlag for en rigsretssag mod præsidenten.
Afsættelse kræver flertal i Senatet
Det var forventet, at retsudvalget inden for få uger vil udforme en slags anklageskrift mod præsidenten, og det skal så til afstemning i Repræsentanternes Hus.
Her har Demokraterne flertal, og vedtages punkterne, er der tale om en egentlig rigsretssag mod præsidenten - den bare tredje i USA's historie.
Derefter føres sagen i Senatet, hvor Republikanerne har flertal, og hvor det vil kræve, at totredjedele af de i alt 100 senatorer stemmer for, hvis præsident Trump skal afsættes.
Ingen amerikansk præsident er blevet kendt skyldig i en rigsretssag. Hverken Andrew Johnson i 1868 eller Bill Clinton i 1998. Og meget lidt tyder på, at Trump vil blive dømt i senatet, lyder det fra Lillian Gjerulf Kretz.
- Partiet står fortsat last og brast med præsidenten. Kampen om den offentlige mening er derfor nu af største vigtighed for begge partier. Meningsmålinger viser, at landet stort set har været delt indtil nu med et mindre flertal for en rigsretsag. Og derfor er det afgørende spørgsmål, hvordan sagen vil påvirke præsidentvalget til næste år, siger hun.